Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sindikat prosvetara: Sramota da je za Vladu zaštita srpskog jezika i pisma nepotrebna - | K-013 Portal

Sindikat prosvetara: Sramota da je za Vladu zaštita srpskog jezika i pisma nepotrebna

sindikat prosvetara, zastita srpskog jezika

Odluka vladinog Sekretarijata za zakonodavstvo o odbacivanju predloga zakona o zaštiti srpskog jezika i pisma kao "nepotrebnog", predstavlja čin ravan nacionalnom samoubistvu i sramoti, ocenili su danas iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Upozorili su da se u obrazloženju te odluke, kao "razlog potiskivanja ćirilice latiničnim pismom" navodi kako će se na taj način pomoći privredi "koja neće imati dodatne troškove pišući razna uputstva i deklaracije za robu ćiriličnim pismo za srpsko tržište".



"Zahvaljujući ovom zakonskom 'opravdanju', ćirilica se sve više zamenjuje latiničnim pismom na svim nivoima javnih službi, kulturnih i medijskih institucija i svih sredstava javnih komunikacija. Nebrigom nadležnih organa vlasti i neusvajanjem zakona o srpskom jeziku i pismu, odričemo se sopstvenih kulturnih vrednosti i čuvanja nacionalnog identiteta i njegovog obeležja", naveli su iz sindikata.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.