Škodrićeva: SMS poruke se sakupljaju samo ako roditelji ne žele da leče decu u Srbiji
skodric, sms poruke, lecenje dece od retkih bolesti

Škodrićeva: SMS poruke se sakupljaju samo ako roditelji ne žele da leče decu u Srbiji
montekristo 0507


Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić rekla je za TV Prva koliko država Srbija izdvaja za građane i decu koja su obolela od retkih bolesti.

Decu bolesnu od retkih bolesti lečimo preko SMS-a, često se stiče utisak da država ne ulaže dovoljno u brigu i finansiranje ovakvih pacijenata. Škodrićeva tvrdi da nije tako.

"Finansiranje države lečenja od retkih bolesti krenulo je 2012. godine i od tad je izdvojeno oko milion evra a sada se izdvaja tri milijarde i dvesta, a prošle godine smo imali dve milijarde i petsto", rekla je ona za TV Prva.Dodaje da je vidljivo povećanje ove godine od milijardu evra, ali i da svake godine, čak i u toku godine obezbeđuju dodatni novac za lečenje ovakvih pacijenata.

"Naravno, o trošku države se ne leče sve retke bolesti, već one za koje struka kaže da postoji opravdanje i lekovi koji će zaista imati efekat. Iako naša struka kaže da se za neke retke bolesti lek može pronaći u Srbiji, kao i obaviti lečenje, često roditelji i pored toga žele da idu u inostranstvo", navela je ona.

"Ukoliko ne žele da se leče u ovoj državi, onda se skupljaju SMS poruke", rekla je ona.

Dodaje i da se sada pojavila genetska terapija od dva miliona, koja je tek krenula, ali se čak i sa tom terapijom pacijenti ponovo vrate, jer, kako kaže, nije bilo efekta.

"Prema tome zaista moramo da budemo ozbiljni, ne možemo da uvedemo odmah sve za šta čujete, to bi bilo neozbiljno da država tako nešto radi", zaključila je Škodrićeva.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

UKUS FEST 4. - 5. decembar u BIG PANČEVO

Školica sporta Fit Happy Kids

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble