Sloga: Ispitati da li kineski radnici u Zrenjaninu rade u uslovima nedostojnim čoveka
linglong zrenjanin, sindikat sloga

Sloga: Ispitati da li kineski radnici u Zrenjaninu rade u uslovima nedostojnim čoveka
montekristo 0507


Udruženi sindikati Srbije "Sloga" zatražili su da inspektori za rad obave kontrolu u kineskoj kompaniji za proizvodnju guma Linglong u Zrenjaninu.

Zahtevaju da inspektori utvrde u kakvim uslovima tamo rade i žive kineski radnici dovedeni u Srbiju da rade na izgradnji objekata te fabrike.

"Prizori iz bivše fabrike mesa BEK, gde su šatorskim krilima i najlonom prekriveni kreveti, roba i garderoba na krevetu, a noćne posude ispod kreveta i ispod stola su uslovi nedostojni čoveka i vrednosti Evrope čiji smo i mi deo", navodi se u saopštenju sindikata.

Istaknuto je da su to uslovi za život "srednjeg veka", odnosno "radnog logora", koji bi trebalo da su deo prošlosti."Takav odnos prema ljudima je nedopustiv, jer ne postoji profit i BDP kojom bi se takvo nehumano stanje tolerisalo. Posebno ne podržavamo priliv novca iz takozvanog ‘korozivnog kapitala’, koje se sliva iz autoritarnih režima u tranzicione države, kakva je i Srbija, čija aktuelna vlast zarad sopstvenih interesa i moći dopušta tolerisanje kršenja radnih i ljudski prava", navela je "Sloga".

Taj sindikat smatra da ukoliko se danas bude ćutalo "na ovakav nehuman i ponižavajući postupak prema kineskim radnicima, pre svega ljudskim bićima, u zrenjaninskom Linglogu", da se približava dan kada će i sudbina srpskih radnika biti takođe upitna.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

UKUS FEST 4. - 5. decembar u BIG PANČEVO

Školica sporta Fit Happy Kids

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble