Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Slučaj "udžbenik": Program biologije za osmi razred zasnovan na naučnim činjenicama - | K-013 Portal

Slučaj "udžbenik": Program biologije za osmi razred zasnovan na naučnim činjenicama

udzbenik, biologija

Slučaj udžbenika iz biologije za osmi razred koji je pokrenuo buru u javnosti zbog lekcija o polnom i rodnom identitetu, još nije dobio konačan epilog.

Kako piše Euronews Srbija, Ministarstvu prosvete stiglo je mišljenje Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) da je "program biologije za osmi razred osnovne škole zasnovan na naučnim činjenicama". Smatraju da je program usvojen pre tri godine u skladu sa prihvaćenim teorijama, zaključcima, činjenicama bioloških nauka. To je i stav Srpskog biološkog društva, svih bioloških katedri univerziteta u Srbiji, kao i Instituta za biološka istraživanja. Savet se nije izjašnjavao o udžbenicima biologije jer za to, kako kažu, nisu nadležni.

U Ministarstvu prosvete kažu da će razmotriti zaključak NPS-a i nakon toga informisati javnost o daljim koracima. Još navode da im je do sada stigao jedan zahtev za povlačenje udžbenike iz biologije za osmi razred od advokatske kancelarije "Radić".
 
Predsednik NPS Radivoje Stojković za Euronews Srbija navodi da je na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta usvojen i zaključak da "nijedna interpretacija programa ne sme da sadrži elemente ideologije".
 
"Program biologije za osmi razred je naučan, to je jedinstven stav svih - Srpskog biološkog društva, svih katedri bioloških fakulteta, Instituta za biološka istraživanja. Međutim, insistirali smo da se ostane u okvirima biologije, nikako da zađe u ideologiju i da se vodi računa o psihološkom i sociološkom predznanju učenika. To je suština. Mišljenje NPS-a prosleđeno je Ministarstvu prosvete", naveo je Stojković.
 
Dodaje da se "prepoznaje da odgovarajuća znanja iz psihologije i sociologije ne postoje kod učenika osmog razreda da bi određene interpretacije mogli u potpunosti i na pravi način da razumeju".
 
Program, koji je nesporan za biologe, usvojen je pre tri godine, a na osnovu njega urađeni su udžbenici. U lekcijama tih udžbenika ništa nije bilo sporno nadležnim institucijama koje ih odobravaju - komisija eksperata koju formira  Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.
 
Udžbenici biologije za osmi razred, nekoliko izdavačkih kuća, izazvali su buru u javnosti predhodnih dana zbog lekcija koje obrađuju temu rodnog i polnog identiteta, odnosno da se kod nekih osoba pol i rod ne poklapaju. U celu priču uključile su se i pojedine političke stranke, pa je pokret Dveri zatražio da se "sporne lekcije izbace iz udžbenika biologije" jer, kako kažu, predstavljaju "skandaloznu propagandu homoseksualizma i transrodnosti maloletnim licima".
 
Potom je patrijarh Porfirije rekao da su u "udžbenike osnovnih i srednjih škola kod nas, ispod žita, daleko od oka javnosti, unete lekcije koje propagiraju rodnu ideologiju" i zatražio od nadležnih da se odmah povuku iz upotrebe svi udžbenici.
 
Nakon toga ministar prosvete Branko Ružić vratio je Nacionalnom prosvetnom savetu da preispita i da stručno mišljenje o programu nastave i učenja biologije za osmi razred.
 
"U potpunosti razumem i podržavam da je potrebno i da učimo decu o toleranciji i međusobnom poštovanju, razumevanju različitosti i prihvatanju istih, ali na bazi priznatih naučnih teorija i u skladu sa politikama države u kojoj živimo", naveo je tada ministar.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.