Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sporazum sa MMF-om: Prete li nam nova poskupljenja? - | K-013 Portal

Sporazum sa MMF-om: Prete li nam nova poskupljenja?

mmf, aranzman, srbija, poskupljenja

Odobren je stend baj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a evo šta to znači za nas.

Kako prenosi Danas, zameniće dosadašnji savetodavni PCI aranžman sa Međunarodnim fondom.
 
Šta ovaj sporazum podrazmeva?
 
Od vrednosti ukupnog dvogodišnjeg aranžmana od 2,4 milijarde evra, naše vlasti planiraju da odmah povuku milijardu evra, a kako se navodi u saopštenju MMF-a ostatak sredstava biće na raspolaganju Srbiji nakon polugodišnjih revizija, piše Danas.
 
Čini se da se najvažniji deo programa odnosi se na energetiku. Prema PCI aranžmanu EPS je trebalo da postane akcionarsko društvo do kraja novembra, ali je u novom aranžmanu rok za promenu statusa pomeren do kraja februara.
 
Kako se navodi u saopštenju Fonda za makroekonomsku stabilnost najvažnije stvari su omogućavanje EPS-u i Srbijagasu da pokriju troškove i stabilizacija proizvodnje struje. Dodaje se i da treba napraviti korake ka održivoj energetskoj budućnosti "istovremeno otvarajući mogućnost za učešće privatnog kapitala".
 
Fond očekuje da će EPS stići do tačke kada pokriva troškove poslovanja u 2023. godini, dok će Srbijagas to postići do kraja programa, što je kraj 2024. godine.
 
Šta to znači za građane?
 
Ovo će se ostvariti dobrim delom zahvaljujući poskupljenjima struje i gasa. Nakon poskupljenja struje u septembru od 6,5 odsto i povećanja naknade za OIE i poskupljenja za privredu od 27 odsto, dodatno kombinovano poskupljenje od 15 odsto trebalo bi prema oceni Fonda da bude dovoljno da EPS pokrije troškove proizvodnje i nabavke struje.
 
"Ovo će biti postignuto kroz poskupljenje od osam odsto u januaru i osam odsto u maju. Naredna povećanja cena će se primenjivati kako bi se zadržalo pokriće troškova", navodi se u saopštenju MMF-a.
 
Što se tiče gasa, vlada mnogo veća neizvesnost u pogledu cena ovog energenta. Pored povećanja cena za krajnje potrošače u avgustu od devet odsto, Fond procenjuje da bi u srednjem roku moglo biti potrebno povećanje cena za potrošače za 45 odsto.
 
U izveštaju Fonda navodi se i da osim poskupljenja gasa od 11 odsto u januaru, plavi energent će i u maju za 10 odsto, za koliko bi trebalo da poskupi i u novembru 2023. i maju 2024. godine.
Rast BDP-a u sledećoj godini 2,3 odsto
 
MMF predviđa da će BDP nakon 2,5 odsto ove godine, sledeće porasti 2,3 odsto, da bi se 2024. godine rast vratio na oko tri odsto.
 
Oni očekuju da će međugodišnja inflacija na kraju godine dostići 15,8 odsto, a prosečna inflacija u 2022. godini 12,1 odsto. Procenjuje i da će u decembru 2023. godišnja inflacija pasti na 8,2 odsto, što znači da će prosečna inflacija iznositi 12,2 odsto.
 
To je više od onoga što je Vlada Srbije planirala u budžetu od oko 11 odsto. U Fondu očekuju javni dug od 56,8 odsto BDP-a u 2022. i 56,4 odsto BDP-a u 2023. godini.
 
Više na ovu temu čitajte na portalu Danasa.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.