Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Srbija do kraja aprila dobija svoj serološki test na antitela - | K-013 Portal

Srbija do kraja aprila dobija svoj serološki test na antitela

seroloski test na antitela

Srbija će do kraja aprila dobiti svoj serološki test na prisustvo antitela na korona virus na bazi antigena proizvedenih u zemlji, pišu Novosti.

Krajem godine bi, navodi list, trebalo da se pojavi i prototip antigenskog testa, koji će se daljim istraživanjima učiniti mnogo osetljivijim od postojećih, tako da će moći da detektuje korona virus u ranoj fazi bolesti, navodi beogradski list.



Na ovim važnim projektima koje finanasiraju Fond za nauku Srbije i UNDP, trenutno rade profesori i asistenti na Hemijskom fakultetu u Beogradu, u saradnji sa kolegama sa Poljoprivrednog fakulteta i Instituta INEP.

Prof. dr Tanja Ćirković sa Katedre za biohemiju Hemijskog fakulteta kaže da se registracija srpskog testa sa domaćim komponentama očekuje krajem aprila.

Prema njenim rečima, test za antitela već proizvodi INEP, ali sa proteinima iz inostranstva.

"Te iste proteine sada ćemo priozvoditi kod nas i neće morati da se kupuju. Kada ovladamo tehnologijom za proizvodnju proteina, moći ćemo lako da se prilagodimo i promenama koje nastaju kod mutacija", navodi Ćirković.

(NovostI)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.