Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Srbija izručila državljanina Bahreina uprkos zabrani evropskog suda - | K-013 Portal

Srbija izručila državljanina Bahreina uprkos zabrani evropskog suda

izrucenje drzavljanina bahreina, beogradski centar za ljudska prava

Republika Srbija izručila je u jutros kraljevini Bahrein državljanina te zemlje uprkos zabrani, odnosno privremenoj meri, koju je za taj ekstradicioni postupak izrekao Evropski sud za ljudska prava, saopštio je Beogradski centar za ljudska prava.

Reč je o državljaninu Bahreina koji se od novembra 2021. godine nalazio u pritvoru u Srbiji, iako je pred nadležnim organima u postupku za izručenje izrazio nameru da traži azil u Srbiji tvrdeći da mu u državi porekla preti opasnost od mučenja, politički i verski progon, naglašeno je u saopštenju.

Uprkos odluci Evropskog suda za ljudska prava, koji je na zahtev Beogradskog centra za ljudska prava i njegovih advokata izrekao privremenu meru i odložio ekstradiciju do 25. februara 2022. godine i okončanja postupka pred tim sudom, Srbija je, kako se ističe, izručenjem "prekršila ne samo odluku suda u Strazburu, nego i niz međunarodnih i domaćih propisa koji je obavezuju na poštovanje i zaštitu ljudskih prava.

"Posledice odluke o izručenju, uprkos odluci Evropskog suda za ljudska prava, biće štetne po Srbiju i njen ugled pred međunarodnim telima po ovom kao i po pitanju vladavine prava, pravne sigurnosti i poštovanja ljudskih prava u Srbiji koja su garantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Ustavom Srbije", istaknuto je u saopštenju.

Beogradski centar za ljudska prava podsetio je da je Srbija 2019. godine imala sličan slučaj kada je Turskoj nezakonito izručila turskog državljanina kurdskog političkog aktiviste Dževdeta Ajaza.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.