Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Srbija na drugom mestu po broju kladionica, veliki broj njih preblizu škola - | K-013 Portal

Srbija na drugom mestu po broju kladionica, veliki broj njih preblizu škola

kladionice, srbija

U Srbiji je, prema podacima SZO, 300.000 građana zavisno od kockanja, a naša zemlja je na drugom mestu po broju kladionica po glavi stanovnika.

Ima ih na svakom ćošku, a posebno zabrinjavaju one koje se nalaze blizu škola, zbog čega je jedna opoziciona stranka podnela krivičnu prijavu protiv Uprave za igre na sreću, piše Euronews Srbija.

 

Samo u Beogradu je 30 škola kod kojih se na razdaljini manjoj od 200 metara, što je zakonski minimum, nalaze kladionice.

Dok jedan srednjoškolac ne stigne u Prvu beogradsku gimnaziju, mora da prođe pored dve kladionice, koje su prema tvrdnji članice SSP-a Mile Popović na manjoj razdaljini nego što je zakonom propisano.

"Merenjima smo ustanovili da se neke kladionice ne pridržavaju zakona, koji kaže da minimum rastojanje između kladionica i škola mora biti 200 metara, da rastojanje između dve kladionice mora biti 100 metara i da kladionice i kockarnice moraju da imaju na ulaznim vratima, na spoljnoj strani, kako je propisao ministar zdravlja, obaveštenje odnosno plakat na kome piše da je maloletnicima zabranjen ulaz", kaže Popović.

Da li se slovo zakona poštuje?

Iako mali broj lokala ima istaknut plakat, Popović ističe da su kladionice u većoj meri počele da postavljaju obaveštenja nakon njihove inicijative.

Nadležni iz kladionica tvrde da već 10 godina koriste flajere i postere za suzbijanje maloletničkog klađenja. Smatraju i da se kladionice nalaze na propisnoj udaljenosti od škola i prete tužbom jer optužbe štete njihovom poslovanju.

"Da bi jedan kladionica dobila odobrenje za rad, mora da se podnese nekoliko dokumenata i dokaza Upravi za igre na sreću. Jedan od tih dokumenata je uverenje Republičkog geodetskog zavoda, na osnovu merenja koje je izvršio ovlašćeni geodeta. To je sve jasno. Sve kladionice koje su tad bile na manje pod 200 metara su zatvorene, i ako neko sumnja na nas, da je neka kladionica bliže, nek obavi zvanično merenje sa ovlašćenim geodetom i ništa nije sporno", kaže za Euronews Srbija Rade Karan iz Udruženja priređivača igara na sreću.

U sve se uključio i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

"Drago mi je da su se setili da sam to ja radio pre 10 godina. Iako je bilo mnogo drugih koji su to takođe mogli da urade, niko tog posla tada nije bio spreman da se lati. Apsolutno prihvatam njihov predlog da pošaljemo zahteve svim školama, da dobijemo i njihov spisak kladionica, koje su suprotno zakonu bliže školama nego što je predviđeno. Mi ćemo Ministarstvu finansija, tj. Upravi za igre na sreću uputiti zahtev da sve kladionice koje se nalaze na nepropisnoj udaljenosti od škola budu zatvorene", kaže Šapić.

Ko će brojati korake?

Nakon zahteva, Šapić je od direktora beogradskih škola dobio podatke da se blizu 30 škola nalaze kladionice na manje od 200 metara.

"Poslednje informacije sa sednice Skupštine grada je da je gradonačelnik rekao da će u slučaju da ne dobije odgovor od Ministarstva finansija, sami iz javnih preduzeća u Beogradu da uzmu tu posebnu aparaturu za merenje udaljenosti između kladionica i škola, i od tada nemamo nikakve informacije", kaže Popović.

Rade Karan iz Udruženja priređivača igara na sreću kaže da nemaju ništa protiv da se to premeri, ali dodaje da nisu dobili informaciju šta se dešava s tim.

I dok Uprava igara na sreću, SSP i Udruženje priređivača igara na sreću ne reše sudske razmirice, maloletnici verovatno samo prolaze pored kladionica, jer stručnjaci koji se bave lečenjem zavisnika od kocke tvrde da se mladi nesmetano več duže vreme klade isključivo onlajn.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.