Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Srbiju mesečno napusti 4.000 mladih ljudi - | K-013 Portal

Srbiju mesečno napusti 4.000 mladih ljudi

Srbiju mesečno napusti 4.000 mladih ljudi

Stopa nezaposlenosti među mladima u Srbiji je dvostruko veća od ostatka društva, a osobe uzrasta od 18 do 30 godina su u najvećem riziku da budu pogođeni i siromaštvom, saopštile su međunarodne organizacije povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

U zajedničkom saopštenju Tima Ujedinjenih nacija u Srbiji, Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, Misije OEBS u Srbiji i Delegacija Evropske unije u Srbiji se dodaje da nezaposlenost, rizik od siromaštva, položaj marginalizovanih grupa mladih i stanje njihovog mentalnog zdravlja su predstavljaju osnovne probleme sa kojima se mladi u Srbiji suočavaju.

„Iako se ne može pouzdano utvrditi tačan broj, podaci Evropskog statističkog zavoda pokazuju da Srbiju mesečno napusti više od 4.000 ljudi, a godišnje 51.000, uglavnom mladih što je otprilike jedna cela opština u Srbiji na godišnjem nivou", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je 45% mladih izjavilo da je konstantno zabrinuto zbog nečega, a 28% njih da im se dešava da često zaplaču.

Čak više od polovine njih navodi da je u protekle dve godine doživelo bar jedan stresni događaj, a više od jednog stresnog događaja iskusilo je 23% učenika ili učenica.

„Položaj marginalizovanih grupa mladih, poput mladih Roma i Romkinja, je posebno težak, jer u određenim propisima, kao u Zakonu o javnom zdravlju, nisu prepoznati na izričit način kao osetljiva grupa. Zdravstvena zaštita, posebno u ruralnim područjima, nije jednako dostupna svim građanima i građankama, samim tim ni mladima iz ruralnih sredina", dodaju organizacije.

Kako bi mladi u Srbiji ostvarili svoja prava i veću autonomiju, međunarodne organizacije pozivaju sve relevantne aktere da mladim osobama ponude podršku koja je za njih smislena, koja omogućava njihovu samostalnost i osnaživanje.

„Podsećamo da je neophodno obezbediti opcije za puno društveno učešće i mogućnosti da se slobodno izraze, kako niko ne bi govorio u njihovo ime. Neophodno je da se mladi shvate kao punopravni donosioci odluka o sopstvenom životu, da je njihov glas ravnopravan sa drugima, njihova participacija nezamenljiva u donošenju zakona, politika i odluka na svim nivoima", zaključuje se u saopštenju.

(Nova ekonomija)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS