Sredstvo za dezinfekciju dospelo u respirator u Kruševcu, u UKC kažu da nije i do pacijenta
sredstvo za dezinfekciju u resporatoru

Sredstvo za dezinfekciju dospelo u respirator u Kruševcu, u UKC kažu da nije i do pacijenta
montekristo 0507


Dezinficijens je dospeo u sredstvo koje se uz vazduh uobičajeno daje pacijentima na respiratoru na odeljenju intenzivne nege kovid bolnice u Kruševcu.

To je potvrđeno Južnim vestima u niškom Kliničkom centru.

Direktor UKC Zoran Perišić uverava da je tragedija ipak sprečena i da ovo opasno sredstvo nije dospelo do pluća pacijenata, jer su zaposleni po mirisu primetili da nešto nije u redu.

Najavljuje inspekcije i promenu protokola, pišu Južne vesti.

Dve tečnosti istog izgleda. Razlikuje ih natpis, ali i to kako deluju na pacijente. Zapravo se samo jedna koristi u lečenju, druga je strogo zabranjena za unutrašnju upotrebu, pišu Južne vesti.

Neko od zaposlenih pomešao je destilovanu vodu koja se uobičajeno dodaje uz vazduh u respirator i dezinficijens i to je primećeno u subotu, informacija je koja stiže iz kruševačke kovid bolnice.Šta se tačno desilo i kako je to moguće objašnjava direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš. Na uobičajenu proceduru dodata je, kaže, ljudska greška i dezinficijens se našao u destilovanoj vodi, a onda i tamo gde su najteže oboleli pacijenti.

"Mi tu destilovanu vodu sami spremamo u Kruševcu na delu nefrologije, gde radimo dijalizu pacijentima i u pripremi te destilovane vode desilo se da posuda, u kojoj se sprema ta destilovana voda, od deficijensa kojim se čisti svaki put, naravno pre nego što se to radi, nije bila dovoljno dobro oprana", kaže Perišić.

Rastvor u kome se nalazio i dezinficijens je, potvrđuje, ušao u crvenu kovid zonu da bi bio nasut na pojedinačne respiratore.

"Prilikom sipanja već kod drugog pacijenta primetili su, osoblje koje je to radilo, da iako ima iste fizičke karakteristike, da postoji miris, koga kod destilovane vode nema. Odmah su zaustavili dalje prema pacijentima da se to koristi, nije bilo uključeno ni kod prvog ni kod tog drugog kad smo zaustavili, tako da nikakve posledice po pacijente nije bilo, jer praktično to nisu inhalirali", objašnjava.

Perišić objašnjava da je nemoguće da je napravljena greška da se sipa dezinficijens umesto regularnog rastvora, jer oni stižu u fabrički obeleženim posudama od jednog, pet i deset litara.

"Nije bilo uključeno, nije bilo štete po pacijente, odmah smo reagovali i ja sam smatrao, naravno obavešten sam odmah o tome, niko nije to od mene pokušao da sakrije. Ja sam u ponedeljak bio sa glavnom sestrom u vanrednom nadzoru, sve smo obišli. U suštini je problem nastao na tom mestu gde se sprema, to opet radi medicinsko osoblje", kaže on.

Na pitanje šta je urađeno da se ovakav propust ne ponovi, Perišić kaže da su preduzeli sve mere, a da je u utorak u kovid bolnici bila i zdravstvena inspekcija.

"Nismo hteli da pravimo nikakve eksperimente. Celu seriju destilovane vode smo bacili i napravili novu", kaže direktor UKC.

O scenariju da je dezinficijens došao do pacijenata kaže da je nezamisliv, a posledice nesagledive.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble