Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Šta donosi novi Zakon o fiskalizaciji i na koje delatnosti se odnosi? - | K-013 Portal

Šta donosi novi Zakon o fiskalizaciji i na koje delatnosti se odnosi?

novi zakon o fiskalizaciji

Narodna skupština Republike Srbije krajem decembra 2020. godine je donela novi Zakon o fiskalizaciji koji treba da stupi na snagu od januara 2022. godine.

Bilo je pitanje momenta kada će doći do izmene zakona, s obzirom na to da je tehnika znatno napredovala. Potreba za unapređenjem se javila nakon detaljno izvršene analize postojećeg sistema fiskalizacije.

Cilj je suzbijanje sive ekonomije, kao i efikasnija kontrola privrednih subjekata, čime bi se stvorili ravnopravni uslovi za sve učesnike na tržištu. Ovo je moguće realizovati praćenjem svakog računa u realnom vremenu. Putem stalne internet veze poreska uprava će vršiti prenos podataka o izdatim fiskalnim računima. U nastavku teksta vam donosimo podrobnija objašnjenja o tome na koga se sve odnosi Zakon o fiskalizaciji, kao i koje su to novine koje on sa sobom nosi.

Šta je uopšte fiskalizacija?

Fiskalizacija predstavlja novi način kojim će se evidentirati promet robe i usluga na malo, a vrši se posredstvom posebnih elektronskih fiskalnih uređaja. Obveznici fiskalizacije će morati u momentu prometa da izdaju fiskalni račun putem elektronskog fiskalnog uređaja i Poreskoj upravi  u realnom vremenu da dostave  podatke o izdatom računu. Drugim rečima, u pitanju je fiskalni zakon koji ima zadatak da spreči nelegalno izdavanje računa.

Šta je predmet fiskalizacije?

Najjednostavnije rečeno je da je predmet fiskalizacije promet robe i usluga na malo. Zapravo predmet fiskalizacije je promet robe i usluga fizičkim licima, kao i svaki promet robe i usluga u maloprodajnim objektima, nezavisno od toga ko je korisnik. Ovo podrazumeva i promet koji je izvršen putem automata, tj. samonaplatnih uređaja. 

Kako Zakon o fiskalizaciji ne definiše na koji se sve način može obavljati promet usluga i robe na malo, precizna uputstva mogu se naći u Zakonu o trgovini. Prema tom zakonu, promet robe i usluga na malo može da se obavlja kao:

  • Trgovina neposrednim kontaktom (ličnim nuđenjem robe), tzv. putujući trgovci.
  • Trgovina na prodajnom mestu (to uključuje prodajni objekat, prenosivi prodajni objekat, kao pokretna sredstva i opremu)
  • Daljinska trgovina (preko web prodavnice, e-commerce platforme ili kroz dropshipping).

Pojmovi kao što su fiskalni isečak i fiskalna kasa se zamenjuju pojmovima „fiskalni račun“ i „elektronski fiskalni uređaj“. Postojeće fiskalne kase se izbacuju iz upotrebe i neće moći više da se koriste u radu sa POS softverom. Zameniće ih POS štampači. Takođe se više neće primenjivati obrazac NI tj. nalog za ispravku, dnevni izveštaj, periodični izveštaj kao i presek stanja.

Na koga se sve odnosi novi Zakon o fiskalizaciji?

Postoje delatnosti koje do sada nisu imale obavezu da evidentiraju promet usluga ili dobara. Međutim, najavljena  fiskalizacija 2022. godine obuhvata dodatne delatnosti kao što su: frizerski i kozmetički saloni, kladionice, sportski centri, muzeji i slično. Takođe ukoliko se promet robe ili usluga ostvaruje putem elektronske prodaje (web shop, e-commmerce, prodaja preko društvenih mreža), trgovci će morati da fiskalizuju svoje račune. 

Neke delatnosti kao što su advokati, taksisti, veterinari, telekomunikacije, javni poštanski servis i veći deo finansijskih usluga će i dalje moći da rade bez onlajn fiskalnih kasa. Ovo se takođe odnosi i na obrazovanje, ali ne na sve segmente obrazovanja. Konkretno, kada je u pitanju škola jezika, obuka za rad na računaru i sve što spada pod kategoriju ostalog obrazovanja podležu novom Zakonu o fiskalizaciji. Kada je u pitanju promet robe i usluga na malo postoje slučajevi koji ne podležu obavezi fiskalizacije a to su:

  • trgovina na malo od strane putujućih trgovaca i uličnih prodavaca
  • pijačna prodaja sopstvenih poljoprvrednih proizvoda. 

Šta je potrebno uraditi pre početka elektronske fiskalizacije?

Pre nego što počne da se primenjuje Zakon o novoj fiskalizaciji poreski obveznik je dužan elektronskim putem da dostavi Poreskoj upravi potrebne podatke. To prvenstveno podrazumeva podatke o poslovnom prostoru u kome će se koristiti elektronski fiskalni uređaj. Takođe, ukoliko poreski obveznik koristi više poslovnih prostorija, za svaku od njih Poreskoj upravi mora dostaviti tražene podatke.

Privredni subjekti su u obavezi da pribave elektronske fiskalne uređaje, koji sadrže procesore i softvere odobrene od strane Poreske uprave.

Usklađivanje sa novom fiskalizacijom traje do kraja 2021. godine

Iako je Zakon stupio na snagu, obveznicima fiskalizacije je ostavljeno prostora da do kraja 2021. godine usklade svoje poslovanje sa novim propisima. S obzirom na to da će kontrola poreskih obveznika biti efikasnija, smatra se da će eventualni pokušaji utaje poreza biti višestruko smanjeni. I što je posebno važno, očekuje se da će zahvaljujući novoj fiskalizaciji doći do suzbijanja sive ekonomije.

(Lj. Bugarin)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.