Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Šta je finansijski konsalting i šta donosi kompaniji? - | K-013 Portal

Šta je finansijski konsalting i šta donosi kompaniji?

finansijski konsalting, sta je finansijski konsalting

Ključna stvar koju konsalting agencije pružaju je pomoć u boljem pozicioniranju kompanije na tržištu. Njihove usluge su mnogobrojne, počev od unapređenja poslovanja, finansijskog planiranja, poboljšanja organizacione strukture, podrška u obezbeđivanju subvencija.

Termin konsalting sve više se koristi u poslovnom svetu i pruža usluge savetovanja kompanije. Tim sačinjen od eksperata daje svoje stručno mišljenje i savete menadžmentu kompanije koja ih je angaživala radi boljeg kotiranja u biznis sektoru.

U zavisnosti od onoga šta je potrebno kompaniji, tim specijalizovanih stručnjaka iz određene oblasti detaljno sagledava situaciju i procenjuje fazu u kojoj se firma trenutno nalazi. Na osnovu analize i zaključaka do kojih su došli, u dogovoru sa menadžmentom prave jasan plan daljeg razvoja kompanije.

Šta su konsalting usluge?

Konsalting usluge mogu dati profesionalci iz knjigovodstvene agencije koji su kvalifikovani za obavljanje ovog posla. Zahvaljujući njima, unapređenje korporativnog poslovanja u kratkom vremenskom roku dolazi do zavidnog nivoa. Konsalting najčešće pruža usluge u onim oblastima  u kojima kompanija ne poseduje dovoljno znanja i kapaciteta. U našem slučaju je to finansijski konsalting. Ovakve usluge mogu biti od velike pomoći mladim ili novoosnovanim kompanijama kod kojih je stručna pomoć u finansijskom planiranju neophodna za dalji razvoj.

Osim konsalting usluga, važno je naglasiti da kompaniji od velike pomoći mogu biti i knjigovodstvene usluge, pogotovu one koje klijentima nude usluge digitalizacije. U praksi ovo znači da u svakom trenutku klijent dobija podatke koji su mu neophodni bez prethodnog odlaženja u agenciju. Posredstvom “jednog klika” pristupa bazi podataka i vidi sve ono što vide i zaposleni u ageniciji koja vodi knjigovodstvene usluge.

Još jedna prednost ovome je ta što se svakom klijentu pristupa personalizovano. Na njegov zahtev se odgovara u najkraćem mogućem roku, a i usluge se prilagođavaju svakoj kompaniji ponaosob. Mogu se i birati agenti koji rade, kako bi samo oni imali pristup bazi podataka.

Razumevanje i podrška menadžmenta

Od ključne je važnosti spremnost rukovodilaca kompanije da se podrobnije pozabave svojim finansijskim delom i planovima za dalji rast. Interno izveštavanje, vrednost kapitala i imovine,  praćenje poslovanja iz meseca u mesec samo su neki od pokazatelja stanja u kompaniji. Kako bi se poboljšala i unapredila situacija u kompaniji, neophodna je puna podrška i razumevanje menadžmenta.

Generalno, stvari neće odmaći sa početka priče ukoliko ova podrška izostane, a konsalting stručnjaci daju sve od sebe da uvedu novitete i izrade detaljan plan za poboljšanje pozicije kompanije na tržištu.

“Navlačenje” sredstava

Neretko se dešava da u kompaniji postoji veoma dobra ideja, međutim za njenu razradu i komercijalizaciju nedovoljno je sredstava. Ono što konsalting može da ponudi jeste podrška u obezbeđivanju subvencija ili bespovratnih sredstava iz različitih fondova. Izrada i ocenjivanje investicionih projekata spada u ovu grupu i ukoliko se za njih dobiju sredstva, mogu biti od velike važnosti za kompaniju. Na koji način će kompanija ispuniti uslove za finansiranje iz određenih izvora ne zavisi samo od dobrog konsaltinga već od niza stvari koji njemu prethode.

Šta nam nude stručnjaci

Razne usluge koje stručnjaci nude mogu biti važne za kompaniju. Ipak, u dogovoru sa njima mogu se primeniti one usluge i saveti koji su, prema proceni menadžmenta neophodni u datom trenutku. Ovo se odnosni na paket usluga koje agencije nude, kao i na ugovoreni angažman. Izrada studije izvodljivosti je jedna od ponuda koja može biti od velike koristi. Zapravo, ona nudi evaluaciju i analizu predložene investicije, prepoznaje problem, meri ga, upoređuje, prati i analizira ostvarene rezultate.

Posredstvom finansijske analize, prati se poslovanje tokom određenog vremenskog perioda i na taj način se sagledava finansijska situacija i rentabilnost kompanije. Bilans stanja i bilans uspeha su osnove finansijskih izveštaja koji su pak predmet finansijske analize.

Za sve ove izveštaje zaduženi su stručnjaci iz pomenutih oblasti. Upravo su oni važna karika u pogledu finansijske uštede kompanije i njenog daljeg napretka u poslovanju. Kompanija na ovaj način posluje bez gubitaka sa tendencijom stalnog rasta i razvoja.

Stručna podrška u pregovorima sa bankama i drugim finansijskim institucijama, budžetiranje, izrada poslovnih modela i planova uz razne vrste simulacija, optimizacija poslovnih procesa, samo su još neke od usluga koje nudi konsalting.

Da zaključimo, angažovanje stručnjaka u oblasti finansijskog savetovanja može biti velika prednost u odnosu na konkurenciju, kao i jedan od osnova za dalje uspešno poslovanje kompanije i bolje pozicioniranje kako na domaćem, tako i na stranom tržištu.

(Lj. Bugarin)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS