Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Stojanović: Neplaćeni kućni rad biće vrednovan po Zakonu o rodnoj ravnopravnosti - | K-013 Portal

Stojanović: Neplaćeni kućni rad biće vrednovan po Zakonu o rodnoj ravnopravnosti

jelena stojanovic, zamenica zastitnika gradjana

Zamenica Zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović ocenila je da će novim Zakonom o rodnoj ravnopravnosti jedna grupacija žena koje su do sada bile društveno marginalizovane jer obavlјaju kućne poslove ili rade u polјoprivredi, postati vidlјiva za sistem kroz vrednovanje posla koji obavlјaju.

Žene koje su domaćice, žene koje podižu decu ili brinu o bolesnim članovima porodice kao i one koje rade na imanju novim Zakonom o rodnoj ravnopravnosti postale su vidlјive za sistem tako što će za svoj rad moći da ostvare pravo na zdravstveno osiguranje, izjavila je Stojanović.

„Za Zaštitnika građana je veoma značajno usvajanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Veoma nam je važno uvođenje pojma uravnoteženosti polova ali i vrednovanje neplaćenog kućnog rada, što je i bila naša sugestija prilikom izrade nacrta ovog zakona jer je veliki broj žena nevidlјiv za sistem i time ekonomski obeshrabren“, rekla je Stojanović.

Stojanović je navela da neplaćeni kućni rad ima dugoročne posledice na živote tih žena i to prilikom ostvarivanja prava iz zdravstvenog a kasnije iz penzijskog osiguranja posebno posle 45 godina starosti kada ih, prema pritužbama koje dobija Zaštitnik građana, poslodavci preopoznaju kao kategoriju koja nije poželјna i nije dovolјno produktivna, što ih diskriminiše na tržištu rada.

„Ovaj zakon jeste ambiciozan ali daje jedan sveobuhvatan okvir, uklјučuje i privatne poslodavce, i organe javne vlasti i nezavisne institucije u njegovu implementaciju. Mislim da smo kao društvo spremni za ovakakv zakon jer da nismo spremni ne bismo uopšte govorili o onjemu“, rekla je Stojanović na konferenciji „Novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti u kontekstu ekonomskog osnaživanja žena i unapređenja radnih prava“ koju je organizovala Fondacija Centar za demokratiju.

(K-013)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.