Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Stručnjaci: Nejasno zašto se Srbija uzda u Norvešku da spase EPS - | K-013 Portal
eps, norveska, srbija

Stručnjaci: Nejasno zašto se Srbija uzda u Norvešku da spase EPSKako bi spasla svoja elektroenergetska preduzeća, Srbija će se uzdati u norvešku pamet.

Više od toga, Norvežani su zainteresovani i za ulaganja u Srbiju, kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike. Stručnjaci za energetiku sa kojima je N1 razgovarao smatraju da nije jasno zašto se Vlada opredelila baš za Norvešku kao partnera, budući da elektroprivrede dve zemlje nisu kompatibilne. Upozoravaju i da Srbija već ima loše iskustvo sa uvođenjem stranog profesionalnog menadžmenta u svoje kompanije.

 
Stanje u Elektroprivredi Srbije je takvo da je predsednik u Oslu nudio norveškoj konsultantskoj kući Ristad da uđe u upravljačku strukturu nekih energetskih preduzeća.
 
"Mi smo čak ponudili da nekog od njihovih ljudi pošalju da preuzmu izvršnu funkciju, što oni ne rade naravno i ne žele da rade", rekao je nedavno Aleksandar Vučić.
 
Iz Ministarstva energetike u odgovoru na pitanje N1 o planovima za saradnju kažu da je Norveška još pre 30 godina uvela profesionalni menadžment u energetske kompanije i da ima dragoceno iskustvo.
 
"Njihove kompanije su zainteresovane za ulaganje u našu zemlju, a neke od njih uspešno rade već 12 godina. Prvi korak je odluka koju ćemo od tri strategije reforme sistema primeniti. Posle toga biće poznati i pravci i detalji ulaganja", piše u odgovoru Ministarstva.
 
Međutim, energetski analitičar Miroslav Zdravković kaže da su norveška i srpska elektroprivreda sasvim različite.
 
"Norvežani nemaju nikakvog iskustva sa termoelektranama. Napomenuo bih da 96 odsto struje Norveška dobija iz hidroelektrana. Mi 70 odsto struje dobijamo iz termocentrala i ja ne vidim kako tu Norvežani mogu da nam pomognu", naveo je Zdravković.
 
Srbija je već imala iskustvo sa profesionalnim savetnicima koji su dolazili da srede naša preduzeća, kaže za N1 stručnjak za energetiku Miodrag Kapor.
 
"Da vas podsetim da smo u Železari Smederevo pre privatizacije doveli slovačko profesionalno rukovodstvo pa smo imali ogromne gubitke za našu državu. Sama najava uvođenja profesionalnog rukovođenja firmom i ne znači da će tako nešto i da se dogodi", navodi Kapor.
 
Ipak, norveška konsultantska kuća Ristad enerdži sa kojom je Vlada Srbije uspostavila saradnju spada u red najrenomiranijih savetodavnih kompanija, a njen osnivač Jarand Ristad reputaciju je stekao na prognozi i savetu svetskim naftnim gigantima da će se potrošnja nafte povećati uprkos električnim automobilima, zahvaljujući neočekivano velikoj tražnji u hemijskom i petrohemijskom kompleksu. To se i obistinilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.