Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Studenti predali rektorki zahtev za besplatno studiranje - | K-013 Portal

Studenti predali rektorki zahtev za besplatno studiranje

zahtev za besplatno studiranje, studenti

Predstavnici Studentskog fronta predali su danas rektorki Univerziteta u Beogradu Ivanki Popović pismo sa zahtevom za uvođenje besplatnog studiranja u Srbiji i ukidanje Bolonjske deklaracije.

Pismo su prethodno predali Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Student Elektrotehničkog fakulteta Miloš Karavezić rekao je kako študenti žele da se uvede besplatno školovanje, jer znanje nije roba i ne treba da bude privilegija bogatih, studenata iz viših klasa, već treba da bude dostupno svima.

"Besplatno obrazovanje je tekovina koju smo imali za vreme socijalizma, koja je posle petooktobarskog puča, posle te kontrarevolucije ukinuta. Mi želimo da se to vrati", rekao je Karavezić novinarima ispred zgrade Rektorata.

On je naglasio da socijalističke zemlje, poput Koreje, Kube, Vijetnama, imaju besplatno obrazovanje, kao ineke kapitalističke zemlje, kao što su Finska, Grčka, Irska.

"Ne postoji razlog da i Srbija nema takav sistem", istakao je KaravezićOn je istakao da Bolonjska deklaracija favorizuje bogate studente, usmerena je protiv studenata koji su iz radničkih i seljačkih porodica.

Prema njegovim rečima, mnogi studenati ne mogu redovno da prate nastavu zato što rade da bi se školovali.

"Bolonjskom deklaracijom osnovne studije su svedene na nivo informisanosti, a predmeti na nivo kurseva, čime su studenti primorani da idu na master, a zna se da je dosta teže studirati master preko budžeta. Samim tim kvalitet obrazovanja opada i ne dobijamo dobre kadrove", rekao Karavezić.

Student marketinga na Fakultetu za medije i komunikacije Mihajlo Šaranović je naglasio je da bi svi studenti

trebalo da imaju pravo na besplatno obrazovanje i da bi isti kvalitet nastave trebalo da bude dostupan svim akademcima, bez obzira na njihovo poreklo i na to odakle su.

On je ocenio da nema smisla da po sadašnjim cenama studenti plaćaju "nastavu hibridnog karaktera za koju nema kontrole kvaliteta".

Predstavnici Studentskog fronta držali su transparent na kome je pisalo "Studenti, a ne klijenti".

(Fonet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.