Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Studenti: Smanjenje školarina žrtva ambicija rektorke i ministra - | K-013 Portal

Studenti: Smanjenje školarina žrtva ambicija rektorke i ministra

protest studenata u beogradu, blokada rektorata

Studentska inicijativa "Zaštitimo studente" i tim "Kreni Promeni" saopštili su danas da su Univerzitet i obrazovanje u dubokoj krizi i da se čini da je jedino što se rešava pitanje ličnog položaja odredjenih univerzitetskih i fakultetskih predstavnika, ali i političara.

"Rektorka Ivanka Popović i ministar Branko Ružić još uvek odbijaju da stanu uz studentske zahteve iako je jasno da su fakulteti prošle studentske godine protivzakonito naplatili školarine studentima", naveli su oni u saopštenju.

Kazali su i da su u studentske organizacije odavno instalirani predstavnici partija, a da rektorka izjašnjavanje o osetljivim pitanjima vaga izmedju pritiska javnosti i politike.

"Imamo utisak da je pitanje podrške opravdanom zahtevu za smanjenjem školarina za 30 odsto, nakon što su nam prošle godine naplaćene nepravedno, žrtva rektorkine ambicije za reizborom i ministrovog opredeljenja da prvo služi vladajućim strankama", smatraju u inicijativi.

U saopštenju je ocenjeno da je činjenica da je reakcija Univerziteta moguća samo nakon blokade, pokazatelj da na Univerzitetu ne postoje mehanizmi koji rešavaju suštinske probleme studenata.

Oni su zaključili da na Univerzitetu ništa nije u redu i da je jedan od dokaza to što su prošlu školsku godinu "bili nesposobni da prebace na online nastavu", ali su protivpravno naplatili punu školarinu.

"Ali ostali ste dosledni praksi, u kojoj su studenti u Srbiji samo statistička greška, a vreme se meri jedino mandatima. Podsećamo akademsku zajednicu koja u tišini iščekuje epilog, fakulteti postoje zbog studenata, a ne studenti zbog fakulteta", saopštili su inicijativa "Zaštitimo studente" i tim "Kreni Promeni".

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.