Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sudski sporovi i regulative bankarskih usluga - | K-013 Portal

Sudski sporovi i regulative bankarskih usluga

sudski sporovi sa bankama

Više od 30 hiljada građana tužilo je banke, zbog nezakonite naplate troškova obrade kredita. Više hiljada postupaka već je završeno u korist klijenata, međutim sada se javio novi problem.

Jedan broj klijenata tvrdi da im zbog sudskog spora, banka uskraćuje mogućnost korišćenja neke druge usluge, kao što je dozvoljeni minus ili podizanje novog kredita.

Problem je izbio na videlo, kada je jedan klijent zatraživši kredit, dobio odbijenicu pod izgovorom da je u sudskom sporu sa drugom bankom.

Prema tvrdnjama klijenta koji se obratio za pomoć Udruženju potrošača "Efektiva", svi oni koji su tužili banke zbog troškova obrade kredita, blokirani su u centralnom registru banaka i više ne mogu da podignu kredit ni u jednoj banci.

„Kada su, kako on kaže, prema njegovom svedočenju, ukucali njegov JMBG u svoj program njima je negde izbacilo da je taj klijent tužio svoju matičnu banku i da zbog toga ne može da dobije kredit kod njih, što je potpuno protivzakonito jer su to podaci o ličnosti koji ne smeju da se upotrebljavaju u nekom drugom slučaju i ne smeju da se prosleđuju drugima“, navodi Maja Uzelac, udruženje potrošača „Efektiva“.

Jedini centralni registar vezan je za kreditni biro i služi isključivo za razmenu podataka o kreditnoj zaduženosti klijenata, kaže generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, Vladimir Vasić.

Na pitanje može li banka da kao razlog za odbijanje navede sudski spor sa drugom bankom, odgovara:

„Može da bude razlog nije zakonski nedozvoljeno, bitno je samo da banke ne razmenjuju informacije o tužbama između sebe. Što se tiče svake pojedinačne banke, svaka poslovna banka vodi svoju poslovnu politiku“.

Sličan odgovor stigao je i iz Narodne banke Srbije u kome se navodi da jedino kada banka ima potraživanja prema klijentima, u centralnom registru stoji oznaka koja ostalim bankama govori da je pokrenut sudski postupak, radi naplate potraživanja.

Za razmenu ostalih podataka između banaka, kao što je podatak o klijentima koji su tužili banku, ne postoji zakonski, niti bilo koji drugi osnov, dodaje se u saopštenju.

(rtv)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.