Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Suša umanjila rod svih poljoprivrednih kultura - | K-013 Portal

Suša umanjila rod svih poljoprivrednih kultura

susa, rod poljoprivrednih kultura

Poljoprivredna proizvodnja u Srbiji ove godine zbog suše neće imati rast ni približan prošlogodišnjem od oko četiri odsto, a šteta se procenjuje na najmanje 500 miliona dolara.

Temperature od oko 40 Celzijusovih stepeni tokom dva letnja meseca bez kiše, smanjile su rod skoro svih voćarskih, povrtarskih i ratarskih kultura, osim pšenice koja je požnjevena pre sušnog perioda.

Od ratarskih kultura najveća šteta od suše biće na rodu soje i kukuruza, a najmanja na prinosu suncokreta.

Procenjuje se da će rod soje biti manji za oko 50 odsto, kukuruza od 30 do 50 odsto, a rod suncokreta, koji je najbolje izdržao visoke temperature, biće smanjen za 10-15 odsto u vreme kada su cene uljarica na svetskom tržištu visoke.



Srbija, prema rečima stručnjaka, rešenje za pad poljoprivredne proizvodnje zbog klimatskih promena i suše mora tražiti u menjanju setvene strukture i povećanju površina pod navodnjavanjm koje sada iznose manje od dva odsto u odnosu na poljoprivredno zemljište.

Za to su potrebne ogromne investicije, a bez organskog đubriva, bez govedarstva, navodnjavanje može da izazove velike promene u kvalitetu poljoprivrednog zemljišta, jer ako nemate organsku materiju ispirate zemljište navodnjavanjem i pretvarate ga u pustinju.

Stručnjaci upozoravaju da Srbija ne može da koristi vode najvećih reka koje protiču kroz zemlju za navodnjavanje kao ranije, jer su Sava, Dunav, Drina i Timok postale međunarodne reke i da bi se koristili kapaciteti tih voda za navodnjavenje potrebno je da se postigne sporazum sa zemljama u okruženju.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.