Suša umanjila rod svih poljoprivrednih kultura
susa, rod poljoprivrednih kultura

Suša umanjila rod svih poljoprivrednih kultura
montekristo 0507


Poljoprivredna proizvodnja u Srbiji ove godine zbog suše neće imati rast ni približan prošlogodišnjem od oko četiri odsto, a šteta se procenjuje na najmanje 500 miliona dolara.

Temperature od oko 40 Celzijusovih stepeni tokom dva letnja meseca bez kiše, smanjile su rod skoro svih voćarskih, povrtarskih i ratarskih kultura, osim pšenice koja je požnjevena pre sušnog perioda.

Od ratarskih kultura najveća šteta od suše biće na rodu soje i kukuruza, a najmanja na prinosu suncokreta.

Procenjuje se da će rod soje biti manji za oko 50 odsto, kukuruza od 30 do 50 odsto, a rod suncokreta, koji je najbolje izdržao visoke temperature, biće smanjen za 10-15 odsto u vreme kada su cene uljarica na svetskom tržištu visoke.Srbija, prema rečima stručnjaka, rešenje za pad poljoprivredne proizvodnje zbog klimatskih promena i suše mora tražiti u menjanju setvene strukture i povećanju površina pod navodnjavanjm koje sada iznose manje od dva odsto u odnosu na poljoprivredno zemljište.

Za to su potrebne ogromne investicije, a bez organskog đubriva, bez govedarstva, navodnjavanje može da izazove velike promene u kvalitetu poljoprivrednog zemljišta, jer ako nemate organsku materiju ispirate zemljište navodnjavanjem i pretvarate ga u pustinju.

Stručnjaci upozoravaju da Srbija ne može da koristi vode najvećih reka koje protiču kroz zemlju za navodnjavanje kao ranije, jer su Sava, Dunav, Drina i Timok postale međunarodne reke i da bi se koristili kapaciteti tih voda za navodnjavenje potrebno je da se postigne sporazum sa zemljama u okruženju.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble