Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Svetski dan borbe protiv dijabetesa: U Južnobanatskom okrugu tokom 2019. registrovano 948 novoobolelih - | K-013 Portal

Svetski dan borbe protiv dijabetesa: U Južnobanatskom okrugu tokom 2019. registrovano 948 novoobolelih

svetski dan borbe protiv dijabetesa

Svetski Dan borbe protiv dijabetesa (WDD) se obeležava svake godine 14. novembra, na rođendan ser Frederika Bentinga, koji je 1922. zajedno sa Čarlsom Bestom otkrio insulin. Predstavlja najveću svetsku kampanju usmerenu na podizanje svesti o dijabetesu.

Tokom 2019. godine u Južnobanatskom okrugu registrovano je 948 novoobolelih od dijabetesa melitusa, što je 1,7% manje nego na petogodišnjem proseku prijavljivanja novoobolelih. Posmatrajući poslednjih 5-10 godina, ncidencije pokazuju da u Južnobanatskom okrugu od dijabetesa melitusa tip 2 češće obolevaju žene nego muškarci. U 2019. godini od ukupnog broja prijavljenih novoobolelih od dijabetesa, 50,2% su bile osobe ženskog, a 49,8% muškog pola. Najveći broj novoobolelih od dijabetesa tip 2 registrovan je u uzrastu 50-59 godina, dok se prvi novooboleli registruju već u uzrastu od 20-30 godina.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije u Južnobanatskom okrugu je u 2018.godine od dijabetesa melitusa preminula 121 osoba, što je 8,3% manje nego u 2017.godini i 6,8% više nego na petogodišnjem proseku umrlih.

U Srbiji, kao i u razvijenim zemljama u svetu, dijabetes je peti vodeći uzrok smrtnosti i peti uzrok opterećenja bolešću. U našoj zemlji godišnje umre oko 3500 osoba od ove bolesti. Procenjuje se da je gotovo polovina obolelih u našoj zemlji starija od 65 godina, ali i da oko 38 % osoba sa tipom dijabetes 2 nema postavljenu dijagnozu i ne zna za svoju bolest.

Osobe koje žive sa dijabetesom suočavaju se sa brojnim izazovima, pa je za podršku obolelima od ključne važnosti edukacija, osposobljavanje i sticanje veština medicinskih sestara i prepoznavanje važnosti ulaganja u obrazovanje i obuku sestara.

Kako broj osoba koje žive sa dijabetesom raste širom sveta, uloga medicinskih sestara i drugih zdravstvenih radnika postaje sve važnija u kontroli ove bolesti.

(zjzpa)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS