Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Teret pandemije pao na leđa žena - dijalog neophodan - | K-013 Portal

Teret pandemije pao na leđa žena - dijalog neophodan

gordana comic

Pandemija je kao i svaka prethodna kriza pala na ženski rad, pa žene treba da odluče da je iskoriste za dijalog pred neku sledeću krizu, izjavila je danas ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

U onlajn diskusiji "Uloga žena u održivom razvoju u vreme pandemije" u organizaciji Evropskog pokreta, ona je istakla da bi taj dijalog trebalo da povedu organizacije i aktivne žene, a da se mora razgovarati i o uticaju pandemije na psihofizičko i mentalno zdravlje žena jer je karantin zatvor a planeta je u zatvoru.

"Ministarstvo će u okviru instituta društvenog dijaloga koji gradi, razgovarati na temu žena tokom i posle pandemije, koliko ćemo biti uspešni zavisi od nas samih", rekla je Čomićeva.

Istakla je da je i kovid kriza pokazala da kad sve drugo stane - žene nastave da rade.

"Nama ne treba niko da kaže kako da se brinemo o drugima, ali je problem kada neko treba da plati taj rad, jer nas niko tada ne vidi i ne čuje", rekla je ministarka i dodala da o tome treba povesti računa posle pandemije.

U ministarstvu je od skora imenovana posebna savetnica za održivi razvoj, pa će ono biti otvoreno sve koji su zainteresovani za tu temu.

"Srbija nema pojma šta su ciljevi održivog razvoja. Ni na nivou vlade a kamoli na nivou lokalnih samouprava, veliki posao pred nama", rekla je Gordna Čomić.

Ocenila je da je cilj da se promeni priroda moći, od moći nad nekim na moć za nešto, kao i da je za to neophodno da svi budu informisani i da pola održivog razvoja pripada ženama.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.