Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Testom iz srpskog jezika počela prva proba državne mature - | K-013 Portal

Testom iz srpskog jezika počela prva proba državne mature

proba drzavne mature

Testom iz srpskog jezika danas počinje prvo pilotiranje državne mature, koja je planirana da bude uvedena 2022. godine i da zameni prijemni na fakultetima.

U pilotiranju učestvuje oko 5.000 učenika trećeg razreda iz 101 srednje škole i to 50 gimnazija, 30 srednjih stručnih škola, tri umetničke i 10 srednjih trogodišnjih škola.

Test iz srpskog počeo je u 9.00 sati u trajaće do 10.30, dok će srednjoškolci sutra rešavati zadatke iz matematike, a u petak u gimnazijama proveravaće znanje iz opšteobrazovnih predmeta, dok će u srednjim stručnim školama iz stručnih predmeta.

U svakoj školi testove će rade učenici iz dva odeljenja, a zadacima će biti obuhvaćeno gradivo iz prve i druge godine.

Cilj pilotiranja je da se proveri kvalitet zadataka i deo procedura koje se sprovode u školi, da se na vreme uoče i otklone eventualni propusti.

Za kraj maja naredne godine je planirano drugo pilotiranje državne mature i tada će biti uključene sve škole, a testiraće se i sve procedura koje bi trebalo da budu identične onima moje će se sprovoditi na samoj maturi.

U okviru državne mature od 2022. godine maturanti gimnazija polagaće opštu maturu, srednjih stručnih škola- stručnu maturu, umetničkih škola- umetničku maturu, dok će učenici trogodišnjih škola na kraju polagati završni ispit.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.