Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Tužbe protiv Vlade Srbije zbog skrivanja podataka o nabavci respiratora - | K-013 Portal

Tužbe protiv Vlade Srbije zbog skrivanja podataka o nabavci respiratora

vlada srbije, tužba, nabavka respiratora

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija (TS) podnela je Upravnom sudu dve tužbe protiv Vlade Srbije zbog prikrivanja podataka u vezi sa javnim nabavkama zdravstvene opreme tokom pandemije Covida-19, odnosno u vezi sa tajnošću tih podataka, saopštila je ta organizacija.

Reč je o tužbama zbog neodgovaranja na zahteve za pristup informacijama od javnog značaja.



TS navodi da je još 13. marta od Vlade tražila dokumente u vezi sa određivanjem i opozivom tajnosti podataka o broju respiratora.

Naime, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, na konferenciji za novinare 12. marta izjavila je da se "broj respiratora u Srbiji tretira kao državna tajna". Kasnije istog dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je javno podatak da Srbija "raspolaže sa 1.008 respiratora" i da će u narednih 25 dana biti nabavljeno još 500. Na osnovu toga bi se moglo zaključiti da je tajnost podataka bila određena, ali da je potom opozvana, podseća TS.

U međuvremenu je, kako navodi, TS od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) tražila podatke o javnim nabavkama sprovedenim tokom pandemije, ali je zahtev odbijen, uz obrazloženje da postoje čak dve odluke koje utvrđuju da su ti podaci tajna.

Jedna od njih je odluka Generalnog sekreterijata Vlade Republike Srbije od 11. marta kojom se "podaci koji se odnose na sve nabavke lekova, testova, medicinskih sredstava, zaštitne lične opreme i drugih neophodnih sredstava i opreme radi lečenja obolelih od bolesti, u toku trajanja proglašenja bolesti Covid-19, izazvane virusom SARS-CoV-2, čije je sprečavanje i suzbijanje od interesa za Republiku Srbiju, označeni oznakom stepena tajnosti 'strogo poverljivo'".

"To bi značilo da je tačna tvrdnja Ane Brnabić od 12. marta, ali ostaje nejasno da li je onda Aleksandar Vučić na TV-u saopštio podatak koji je strogo poverljiv", navodi TS.

(021)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.