Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U Srbiji sve više radnika iz siromašnih zemalja: Radiće po 10 sati, šest dana u nedelji, za 320 evra - | K-013 Portal

U Srbiji sve više radnika iz siromašnih zemalja: Radiće po 10 sati, šest dana u nedelji, za 320 evra

strani radnici u srbiji

Danas i u našu zemlju dolazi sve više jeftine radne snage i to iz najudaljenijih i najsiromašnijih zemalja sveta.

Danas po Srbiji zidaju, majstorišu i obavljaju razne druge poslove radnici iz nekoliko zemalja Afrike, iz Pakistana, Turske, Irana, Iraka, Sirije, Turkmenistana, Nepala, Bangladeša, Indije, ali i nekoliko komšijskih država, piše "Blic".

Generalni trendovi u ekonomiji i demografiji uslovili su rast tražnje za različitim deficitarnim stručnim i zanatskim profilima. U nameri da obezbede potrebnu radnu snagu, agencije dovode radnike i iz najudaljenijih delove sveta.

"Inostrani radnici ne samo da rade duže tokom dana, nego kad se sve sabere firmu koštaju i mnogo manje. Sada sam u postupku zapošljavanja njih nekoliko - do deset. Radiće i po 10 sati dnevno, šest dana u nedelji, a osnovna plata je 320 evra, koja ne može od toga mnogo da odstupa. Sve te uslove ugovaram sa agencijom koja ih dovodi", priča jedan preduzetnik iz Srema.

Kako dodaje, njegova računica je jasna.

"Jednostavno, koštaju me manje. Naši ljudi sebe cene, ali često i precenjuju. Uz to, ja kao mali privatnik ne mogu da platim radnika koliko može velika kompanija i tu nastaje veliki problem kada pregovaramo sa potencijalnim radnicima iz Srbije o uslovima. Sada sa nekoliko radnika sa Šri Lanke i platom od 37.000 dinara, menjam naše ljude kojima sam davao i po 70.000 dinara, a koji su radili na mašinama za proizvodnju rezervnih delova od gume i plastike", navodi sagovornik lista.

Dodaje i da samo na jednom radniku može da uštedi skoro 400.000 dinara za godinu dana.

"Zbog takvih ušteda manje firme u Srbiji će moći da opstanu i da pokreću nove investicione cikluse", zaključio je.

Prema informacijama "Blica", privatni preduzetnici iz Srbije nemaju direktne obaveze prema stranim radnicima. Za sve je nadležna agencija, koja im obezbeđuje i organizuje sve zvanične dozvole, smeštaj, obroke, prevoz i prateću logistiku.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.