Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U Srbiji u 2021. godini najviše turskih državljana bez dozvole za rad - | K-013 Portal

U Srbiji u 2021. godini najviše turskih državljana bez dozvole za rad

turski drzavljani, rad na crno, gradjevinarstvo, inspekcija, srbija

Inspektori rada su tokom kontrole u 2021. godini zatekli ukupno 7.831 stranog državljanina u Srbiji, od kojih oko 1.300 nije imalo dozvolu za rad, a najveći broj njih bili su državljani Turske.

U Izveštaju Inspektorata za rad za 2021. godinu, koji je danas predstavljen na sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES), navedeno je da je tokom te godine obavljeno je ukupno 63.670 inspekcijskih nadzora i poseta, što je dva odsto više nego 2020. godine.

v

U radu "na crno" inspektori su zatekli 5.261 lice, a posle preduzetih inspekcijskih mera, poslodavci su zaposlili više od 3.000 njih. Uz to je 151 neregistrovana firma, koja je otkrivena, odmah je upisana u registar Agencije za privredne registre.

Inspektori su na radu "na crno" najčešće zaticali mlade, pre svega nekvalifikovane radnike, najčešće do srednjeg nivoa stručne spreme, zaposlene bez redovnih zarada, zatim starije od 40 godina, kao i primaoce novčanih naknada, socijalne pomoći i sličnih prinadležnosti.

Poslovi koje su obavljala ta lica, najčešće su visokorizični. U praksi ih je teško identifikovati, zbog straha radnika od gubitka i takvog posla, kao i zbog saglasnosti radnika i poslodavca da se u trenutku inspekcijskog nadzora izbegne legalizovanje tog odnosa, što je najčešći slučaj u gradjevinarstvu i sezonskim poslovima u poljoprivredi, kao i u ugostiteljskoj, trgovinskoj i zanatskoj delatnosti.

U pojedinim delatnostima, kao što su ugostiteljstvo i gradjevinarstvo, zapaženo je da se povećava broj radno angažovanih "na crno" u istim periodima svake godine.

U ugostiteljstvu je to, kako je navedeno, leti, a u gradjevinarstvu pred kraj gradjevinske sezone. Primećeno je i veliko premeštanje radne snage sa jednog na drugo gradilište.

Inspektori rada su zaticali na radu "na crno" one strance s kojima poslodavci nisu zaključili ugovore o radu, nisu ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje i nisu im obezbedili dozvole za rad u Srbiji.

Kako se navodi u izveštaju, stranci zatečeni u radu "na crno", posle inspekcijskog nadzora i mera koje su preduzeli inspektori rada, često ne zasnivaju radni odnos s poslodavcem, već odlaze u matičnu zemlju, a umesto njih se radno angažuju drugi stranci.

U 2021. godini prilikom inspekcijske kontrole zatečeni su radnici iz Kine, Turske, Vijetnama, Turkmenistana, Tunisa, Gane, Južne Koreje, Tajlanda, Saudijske Arabije, Rusije, regiona…

Najviše radnika je došlo iz Kine – 5.760, od kojih bez radne dozvole bilo četvoro. Medju najbrojnijim radnicima koji su zaposleni u matičnoj zemlji i upućeni na rad kod poslodavaca u Srbiji su takodje gradjani Kine, zatim Turske i Vijetnama.

Najveći broj kontrola bezbednosti i zdravlja na radu obavljen je kod poslodavaca koji se bave trgovinom (10.258), uslugama smeštaja i ishrane (1.706), građevinarstva (1.540) i industrije (1.276).

U oblasti bezbednosti zdravlja na radu, ukupan iznos izrečenih novčanih kazni po rešenjima sudija za prekršaje iznosi 76,5 miliona dinara, a prosečan iznos izrečene kazne je oko 105.000 dinara.

Ukupan iznos izrečenih novčanih kazni po svim podnetim zahtevima za pokretanje prekršajnog postupka, u oblasti radnih odnosa i u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu iznosio je oko 207 milona dinara.

Zaključak u godišnjem izveštaju Inspektorata je da je broj izvršenih inspekcijskih nadzora u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu povećan za pet odsto u odnosu na 2020. godinu, a u odnosu na 2019. godinu broj izvršenih nadzora povećan je za 31 odsto.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.