Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website UBS: Šteta od privatizacije banja u Srbiji - | K-013 Portal

UBS: Šteta od privatizacije banja u Srbiji

privatizacija banja

Zabluda je ubeđenje da će se banjski, odnosno zdravstveni, turizam Srbije značajno unaprediti privatizacijom državnih zdravstvenih ustanova u banjama, a Udruženje banja Srbije (UBS) argumentovano ističe štetu koju bi izazvala eventualna realizacija ovih planova, izjavio je za biznis.rs generalni sekretar te asocijacije Vladan Vešković.

"Investicije u banjama u poslednjih desetak godina, a pogotovo u poslednjih pet godina, očit su dokaz naših tvrdnji. Mislimo na izgradnju novih hotela u Bukovičkoj Banji, Vrnjačkoj Banji, Sokobanji. Turistički promet je u ovim mestima značajno uvećan, a da pri tome zdravstvene ustanove nisu privatizovane", naglašava generalni sekretar Udruženja banja Srbije.

Vešković ističe da će na banjski turizam negativno uticali i ulazak rehabilitacionih centara u sistem kovid bolnica, ali smatra da su zdravstveni radnici u ovim ustanovama visoko stručni, tako da će brzo prevazići problem prelaska u sistem za koji nisu formirani.

On je ukazao i na činjenicu da se srpska medicina u banjama - belneoklimatologija, razvija više od dva veka, da je srpski banjski turizam jedan od najstarijih u Evropi i da su banje decenijama unazad nedostižne u procentu dolazaka i ostvarenih noćenja domaćih gostiju.

Međutim Srbija koristi samo pet odsto prirodnog bogatstva kojim raspolaže hidro-geološki resurs, istakao je Vešković.

(FoNet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.