Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Unija poslodavaca: Nedovoljno povećanje trgovačke marže za gorivo - | K-013 Portal

Unija poslodavaca: Nedovoljno povećanje trgovačke marže za gorivo

trgovacke marze za gorivo, srbija

Predstavnik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković izjavio je da je povećanje trgovačke marže za prodaju goriva na pumpama i dalje nedovoljno da pokrije troškove poslovanja.

"Odluka Vlade Srbije da poveća trgovcima goriva maržu za dva dinara po litru ide u dobrom pravcu, ali taj iznos je i dalje nedovoljan da se pokriju troškovi poslovanja", rekao je Atanacković.
 
Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela odluku da poveća trgovačku maržu na prodaju goriva sa sedam na devet dinara po litru.
 
Atanacković je rekao da mnoge pumpe, koje nisu u sastavu Naftne industrije Srbije (NIS) imaju gubitke i da su neke zatvorene zbog neisplativosti poslovanja.
 
Prodavci goriva, su prema njegovim rečima, od dosadašnjih sedam dinara marže po litru, oko 3,2 do 3,4 dinara daju bankama ako kupac plati gorivo karticom.
 
Od preostalog dela, treba da se, kako je rekao, plati i porez na dodatu vrednost, a ostatak služi da se pokriju troškovi poslovanja, medju kojima su najveći zarade zaposlenima i porezi i doprinosi.
 
"Marža, ni nova ni stara nije dovoljna da se namire svi troškovi", rekao je Atanacković.
 
Veliki problem je, prema njegovim rečima i to što se gorivo kupi jedne nedelje po cenama ograničenim za tih sedam dinara, a ako se ne proda, a sledeće nedelje cena padne, prodavac mora i zalihe da proda po toj nižoj, važećoj ceni, iako
ga je prethodne nedelje skuplje platio.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS