Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Unija poslodavaca spremna na kompromis oko minimalca - | K-013 Portal

Unija poslodavaca spremna na kompromis oko minimalca

minimalac, unija poslodavaca

Unija poslodavaca Srbije saopštila je danas, nakon što su predstavnici Vlade predložili da se povećanje minimalne cene rada kreće od četiri do šest procenata, da su poslodavci spremni na kompromis po pitanju minimalca u 2021. godini, ali tako da taj rast ne ugrožava poslovanje preduzeća u Srbiji.

„Unija poslodavaca Srbije sa punom pažnjom razmotriće ovaj predlog, sa spremnošću za kompromis, ali ne po svaku cenu i ne na način koji bi ugrozio normalno poslovanje preduzeća. Unija poslodavaca smatra da je moguće povećanje minimalne cene rada do šest odsto, koliko iznosi očekivani rast bruto društvenog proizvoda u 2021. godini, uz uslov da se kroz dodatne mere olakša poslovanje preduzeća“, rekao je direktor Unije poslodavca Srbije i učesnik u ovim pregovorima Srđan Drobnjaković.

Kako je navedeno, te dodatne mere su povećanje neoporezivog dela zarade sa 16.000 na 19.000, kao i smanjenje poreza i doprinosa na zarade.

„Unija je uverena da bi ovakvo povećanje doprinelo poboljšanju statusa zaposlenih, ali na način da poslovanje preduzeća ne bude dovodeno u pitanje, samim tim ni radna mesa zaposlenih čija prava na ovaj način štitimo“, kazao je Drobnjaković.

Iz Unije su naveli da su pristupili pregovorima o minimalnoj ceni rada sa željom da se dođe do održivog rešenja, koje će uvažiti razumljivu želju sindikata da se zarada poveća, ali i realnu situaciju u privredi koja se našla na udaru pandemije korona virusa.

„Pregovore nastavljamo u dobroj volji da se dođe do kompromisa, ali i sa jasnim stavom da je neprihvatljiv svaki dogovor koji bi doveo u pitanje poslovanje preduzeća, ugrozio radna mesta i samim tim obesmislio pregovore koji imaju za cilj poboljšanje položaja zaposlenih“, navedeno je u saopštenju.

Podseća se da su predstavnici sindikata pregovore započeli sa zahtevom za povećanje minimalne cene rada na 37.000 dinara, što je, kako je naglašeno, iz ugla poslodavaca neprihvatljivo.

Takođe, podseća se da je u svom istraživanju, koje je Unija poslodavaca sprovela uoči razgovora o ceni rada, 85 odsto preduzeća ocenilo da nema prostora za bilo kakvo povećanje minimalca, zbog krize u poslovanju koju je izazvala aktuelna pandemija.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS