Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije traži izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun plata - | K-013 Portal

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije traži izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun plata

prosvetari, unija prosvetara

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković iznela je danas tri zahteva Ministarstvu prosvete i kazala da se Unija nada da će oni biti razmotreni s novim ministrom Brankom Ružićem.

Janković je novinarima ispred zgrade Vlade u Beogradu navela da je najvažniji zahtev izmena Uredbe o koeficijentima za obračun plata prosvetnih radnika, navodeći da je Ružić na sastanku u sredu kazao da od januara ipak neće biti uvedeni „platni razredi“.

Unija se zalaže za smanjenje broja učenika u odeljenjima da bi nastava bila „dinamičnija“ i da bi u sadšnjoj situaciji svi učenici mogli da dolaze u škole, umesto da se dele u grupe i nastavu prate kombinovano.

Kao treći zahtev, Janković je iznela kontrolu zaposlenih u Ministarstvu prosvete.

Ona je ocenila da se dve trećine problema u prosveti odnosi na novac, ali da je preostala jedna trećina „pitanje dobre volje“ i pozvala je ministra Ružića da se „interesuje za rešavanje problema“ i da tu „jednu trećinu dovedu do savršenstva“.

Janković je ocenila da se predsednica Vlade Ana Brnabić „ponaša kao pi-ar za obrazovanje“, da ona na prosvetu gleda kao na takmičenje u kojem Srbija pokazuje svetu šta je postignuto, ali da niko ne zna stvarne probleme u prosveti i niko ne želi da ih čuje.

Ministar Ružić je u sredu imao prvi sastanak s predsednicima četiri reprezentativna sindikata u prosveti i zaključio da oni „nisu suprotstavljene strane, već partneri“.

„Želim da otvorim zdravu komunikaciju, da se razumemo, sporazumemo, da otvorimo dijalog i da zastupamo interese zaposlenih u prosveti i podignemo kvalitet obrazovanja“, kazao je Ružić, saopštilo je Ministarstvo.

Na tom sastanku su bili Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije, Slobodan Brajković iz Sindikata radnika u prosveti Srbije, Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika i Tomislav Živanović iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.