Osvrćući se na izjavu ministra prosvete Branka Ružića da će zaposleni u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika novim kolektivnim ugovorom imati jubilarnu nagradu za 40 godina staža, kao i pomoć za rođenje deteta, Jović je naveo da je ministar iskusno kao pravi političar, prećutao šta prosvetari neće dobili zbog neslaganja Ministarstva finansija, prenosi Danas.

– U pitanju je član 29 PKU gde je bilo predviđeno da se dodaju još dve solidarne pomoći: za štetu nastalu usled elementarnih nepogoda ili nesrećnim slučajem i jednokratnu novčanu pomoć u slučaju smrti zaposlenog za vreme obavljanja poslova.

Ministarstvo finansija je dalo obrazloženje “da u ovom trenutku nije racionalno, finansijski održivo i ekonomski opravdano planirati i obezbediti dodatna finansijska sredstva po tom osnovu“.

Možda bi mogli da „progutamo“ ovo obrazloženje ali, ove dve vrste pomoći već postoje u PKU za predškolce i zdravstvo. Sramota za Ministarstvo finansija”, naveo je Jović i upitao dokle će zaposleni u školama biti građani drugog reda.