Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website UNS poziva Prištinu da ukine zabranu srpske štampe - | K-013 Portal

UNS poziva Prištinu da ukine zabranu srpske štampe

udruzenje novinara srbije, uns, srbija, vesti iz srbije, najnovije vesti

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovalo je danas zbog zabrane distribucije štampe iz Srbije na teritoriji Kosova i Metohije, koja je usledila posle odluke vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku "Republika Kosova".

Udruženje je, kako se navodi u saopštenju, pozvalo vlasti u Prištini da "bez odlaganja" obezbede slobodan protok srpskih štampanih medija.

Zvezdan Mihajlović, iz firme KiM Beokolp koja distribuira srpsku štampu na Kosovu, potvrdio je za UNS da im kosovski carinici na prelazu Jarinje od nedelje ne dozvoljavaju dostavu novina iz centralne Srbije.

Carinici su se pozvali na uredbu vlade u Prištini, rekao je Mihajlović i dodao da je za sutra isporuka otkazana.

Zabranom srpske štampe na Kosovu grubo se krši pravo na slobodno informisanje garantovano međunarodnim dokumentima, poput Evropske konvencije o ljudskim pravima i Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, ukazuje UNS i dodaje da distribucija mora biti oslobođena svih političkih ograničenja.

Ovakvim nametanjem prepreka distribuciji, UNS se dodaje da se ozbiljno ugrožava pravo srpskog naroda na informisanje na maternjem jeziku, naročito jer se nijedan dnevni ili nedeljni list na srpskom jeziku ne štampa na Kosovu i Metohiji.

Udruženje će o ovoj situaciji obavestiti međunarodnu i Evropsku federaciju novinara, OEBS i komesarku za ljudska prava Saveta Evrope Dunju Mijatović.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.