Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Uskoro nova pravila, evo ko će morati da menja ličnu kartu - | K-013 Portal

Uskoro nova pravila, evo ko će morati da menja ličnu kartu

menjanje licne karte, zamena licne karte

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o izmeni zakona o ličnim kartama. Da li prestaju da važe stare lične karte i šta da uradimo ako izgubimo ličnu kartu?

Valentina Vulić, načelnica odeljenja za upravne poslove MUP-a, rekla je da lična karta bez čipa, kao i do sada, mora da se zameni ukoliko se menjaju bitni podaci.

Do sada, prema postojećem zakonu, podatak o adresi prebivališta nije se vodio kao "bitan".

"Ovim uslovljavamo da svi podaci u ličnoj karti odgovaraju činjeničnom stanju", istakla je Vulićeva za RTS.

Kada je reč o ličnim kartama sa čipom, one ne moraju da se menjaju i ostaće važeće do datuma koji je naveden u ličnoj karti. Ukoliko se menjaju bitni podaci, na primer prebivalište, oni će biti izmenjeni kroz čip, kao i do sada.

Prijava nestanka lične karte

Jedna od novina u zakonu o ličnim kartama jeste proglašavanje ličnih karata nevažećim ukoliko su nestale.

Do sada se proglašavanje nevažećih ličnih karata objavljivalo u Službenom glasniku, dok će se, prema novim pravilima, to raditi na sajtu MUP-a.

"I dalje će stranke biti u obavezi da prijave nestanak, promena će biti takva što će biti manji iznos prilikom prijave nestanka. Plaćaće taksu za donošenje rešenja ali neće snositi trošak za oglašavanje u Službenom glasniku, to je bilo 800 dinara", istakla je načelnica odeljenja za upravne poslove MUP-a Srbije.

Identifikacija na daljinu

Takođe, jedna od novina koja će biti omogućena izmenama zakona jeste i unos elektronskih sertifikata u ličnu kartu, za elektronsku identifikaciju i elektronski potpis.

Ovim sertifikatom građani će moći da podnesu zahteve MUP-u i od kuće.

"To će biti dokaz visoke pouzdanosti dokaza identiteta. Npr. za vozačku dozvolu i sada može da se podnese zahtev i bez odlaska na šalter, ali to ne koristi veliki broj građana, verovatno jer su navikli da idu na šalter. Trudićemo se da opciju na daljinu uvedemo i u novim postupcima", naglašava Vulić.

(RTS)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.