Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website USVOJENO: Od juna moguće prijave za subvencije za zamenu stolarije na kućama i stanovima - | K-013 Portal

USVOJENO: Od juna moguće prijave za subvencije za zamenu stolarije na kućama i stanovima

subvencije za zamenu stolarije

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

Cilj donošenja ovog zakona je ostvarivanje ušteda energije, sigurnosti snabdevanja energijom, smanjenje uticaja energetskog sektora na životnu sredinu i klimatske promene i doprinos održivom korišćenju prirodnih i drugih resursa.

Predlog zakona, između ostalog, predviđa uspostavljanje Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti u okviru Ministarstva rudarstva i energetike umesto dosadašnjeg Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti.

Uspostavljanje Uprave omogućiće i da se u cilju povećanja energetske efikasnosti privuku i bespovratna sredstva EU, kao i sredstva međunarodnih finansijskih institucija, a posebno je značajno to što će sredstva biti dostupna i građanima.

Naime, kako je ranije najavljeno, Uprava za energetsku efikasnost biće formirana najkasnije do juna i imaće ove godine na raspolaganju fond od oko 15 miliona evra.

Ta sredstva namenjena su za povećanje energetske efikasnosti domaćinstava u Srbiji, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

"Uprava za energetsku efikasnost će biti formirana najkasnije do juna ove godine. Mi već imamo Fond energetske efikasnosti unutar ministarsva. Sav taj novac odlazi u Upravu. Ne samo novac iz budžeta, nego od raznih međunarodnih organizacija, naših partenra", najavila je pre par nedelja ministarka Mihajlović.

Naglasila je da će novca biti dovoljno i da se već prave modeli kako da se on koristi.

"Ako neko hoće da promeni svoju stolariju na prosečnom stanu od 60 kvadrata, za šta je potebno oko 1.500 evra, 25 procenata bi došlo iz Uprave za energetsku efikasnost bespovratno, 25 procenata bi trebalo da dođe iz jedinice lokalne samouprave, a 50 procenata od samog domaćinstva", precizirala je tada ministarka energetike.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.