Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website UTAS: 95 odsto turističkih agencija ne ostvaruje nikakav prihod - | K-013 Portal

UTAS: 95 odsto turističkih agencija ne ostvaruje nikakav prihod

UTAS, ANTAS, turizam

Predstavnici Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS) i Asocijacije nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) apelovali su da se pomogne turističkim agencijama, vodičima i prevoznicima, kao i da se uvedu individualne polise.

Miloš Lazarević iz UTAS rekao je na konferenciji za novinare da od proglašenja epidemije korona virusa više od 95 odsto turističkih agencija ne ostvaruje nikakav prihod i istakao da su u "jako teškoj situaciji".

On je rekao da ukoliko ne bude sektorske pomoći veliki broj zaposlenih u turističkim agencijama će preći na biro rada.

Marija Matijević iz UTAS rekla je da se zalažu za individualno osiguranje, kao i za to da se polise koje poseduju aneksima produže barem do kraja ove godine.

"Borimo se da dobijemo normalne uslove za rad, da obezbedimo svoje putnike, to nam je prioritet, jer ako su naši putnici zadovoljni onda i mi imamo prostora i mogućnosti da dalje radimo", istakla je Matijević.

Ona je ocenila da bankarska garancija kao rešenje problema turističkih agencija nije opcija, jer nijedno
privredno društvo ne može da obezbedi uslove bankarske garancije.

"Ako se složimo sa bankarskim garancijama apsolutno znači da gasimo 90 odsto privrednih subjekata koji rade u turizmu", rekla je ona.

Matijević je istakla da su 1.oktobra turističke agencije ostale bez polisa, a samim tim i bez zakonskog prava na rad, dodavši da im nije napravljen nikakav ustupak najavom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija da im licence neće oduzimati.

Gordana Prodić iz ANTAS rekla je da su agencije sposobne da obezbede polise, ali ih nema na tržištu i istakla da je zatajilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ona je navela da su sve turističke agencije imale polise od insolventnosti, odnosno garanciju putovanja do 1. oktobra i da već deset dana ne mogu da rade.

Prodić je rekla da su 21. septembra dobili obaveštenje od osiguravajućih kuća da nisu postigli dogovor
sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i da im neće izdavati polise od insolventnosti, niti će aneksirati postojeće.

Prodić je rekla da ima oko 400 agencija organizatora putovanja, ali je istakla da nije ugroženo samo 400 privrednih subjekata već više od 1.000, zato što ima dosta preduzetnika koji su posrednici u prodaji turističkih aranžmana.

"Agencije teškom mukom pokušavaju da održe svoje psolovanje kako bi bile u mogućnosti da ispune sve obaveze koje imaju prema svojim klijetima. Obzirom da je obim poslovanja, kao posledica pandemije KOVID 19, smanjen za više od 90% jasno je da je i sama ta sitacija dovoljno teška.

Naši zahtevi su:

1. Pravo na rad - mogućnost da prodajemo turistička putovanja jer je to naša osnovna delatnost i jedina šansa za opstanak. Bez prodaje ne možemo opstati, ispoštovati putnike, zadržati zaposlene i doprinositi ekonomiji ove zemlje.

2. Hitno produženje polisa i hitno definisanje individualnog osiguranja kao jedinog pravičnog i prihvatljivog rešenja

3. Izmena zakona i svih zakonskih akata u vezi sa obavljanjem tur. delatnosti i smena svih činovnika koji su radili na ovim zakonskim rešenjima

4. Materijalna podrška za opstanak agencija (plate za zaposlene, otpis svih troškova, poreza i doprinosa koji su u nadležnosti Republike i gradova)

5. Prestanak medijske hajke

6. Kažnjavanje i procesuiranje svih subjekata koji se nelegalno bave delatnošću tur. agencija ili su prevarili putnike i za to nisu odgovarali", istakli su na konferenciji za medije.

(Fonet, K-013)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.