Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website UTAS i ANTAS: Ministarstvo da saopšti plan - | K-013 Portal

UTAS i ANTAS: Ministarstvo da saopšti plan

utas, antas, turizam

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) i Asocijacija nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) pozvali su danas resorno Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija da javno saopšti kakav je plan za sektor turističkih agencija kojima je skoro mesec dana onemogućen rad u osnovnoj delatnosti – prodaji paket aranžmana.

U saopštenju se upozorava da će većina agencija bankrotirati, ukoliko se odmah ne stvore uslovi za poslovanje u skladu sa zakonom, čime će biti dovedena u pitanje zamenska putovanja, a većina turističkih radnika će ostati bez posla.

Udruženje turističkih agencija Srbije i Asocijacija nezavisnih turističkih agencija Srbije pozivaju i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da precizira koje su „ogromne mere“ kojima su pomognute „i turističke agencije i sve drugo“, kako je juče izjavio, jer one nisu dobile pomoć kakvu su dobili hotelijeri, iako od početka pandemije posluju sa gubicima većim od 90 odsto.

Do sada je svega desetak turističkih agencija dobilo ponudu za polise od insolventnosti i time mogućnost da legalno nastave da posluju, ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, ne znaju da li su te ponude prihvaćene, jer je i dalje neizvesna mogućnost poslovanja, i smatraju da je jedini mogući način uvođenje polisa od insolventnosti za svako pojedinačno putovanje.

U saopštenju se ističe da, uprkos tome što je većina turističkih agencija pred zatvaranjem i više hiljada radnika pred otkazom, resorno ministarstvo ignoriše upozorenja strukovnih udruženja i donosi pravilnike koji ne omogućuju nastavak poslovanja, jer su potpuno neprimenjivi u praksi.

Udruženje turističkih agencija Srbije i Asocijacija nezavisnih turističkih agencija Srbije ističu da zatvaranje većine turističkih agencija dovodi u pitanje realizaciju zamenskih putovanja, a pozivaju i osiguravajuća društva da objasne pod kojim uslovima će putnici moći da dobiju svoj novac nazad.

Oni podsećaju da je prošlog četvrtka u Beogradu protestovalo više stotina turističkih radnika iz cele zemlje, da su zahtevi, koji uključuju i sektorsku pomoć, predati u Vladi, Skupštini Srbije i zgradi Predsedništva, ali organizatori protesta do sada nisu dobili odgovor.

(FoNet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.