Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Uzrok pomora ribe u Kolubari verovatno amonijak sa obližnje farme - | K-013 Portal

Uzrok pomora ribe u Kolubari verovatno amonijak sa obližnje farme

pomor ribe u kolubari

Uzrok pomora ribe u Kolubari u neposrednoj blizini Valjeva je najverovatnije, kako se pretpostavlja u Ribolovačkoj službi za ribarska područja Kolubare i Save, ispuštanje amonijaka i drugih nedozvoljenih sredstava sa obližnje farme.

Ribolovačke službe, koje su na teren, 12 kilometara od Valjeva, 17. jula, izašle na poziv ribolovaca koji su primetili uginulu ribu, prateći tok reke od Valjeva ka Mionici, ustanovili su da se u Divcima desila ekološka katastrofa.

Kako je ispričao Dušan Novokmet, koordinator Ribolovačke službe za ribarska područja Kolubare i Save, kada su stigli u Divce primetili su da je nizvodno od mosta voda bistra, a uzvodno na nekih 15 metara od mosta da postoji kanal iz kojeg teče neka crna materija.

Dodao je da je na mestu gde se ta crna materija ulivala u reku voda penila, a ispod tog uliva voda je bila crna i bila je poneka uginula ribu.

"Zaključili smo da je to to, da počinje odatle. Zatekli smo ekološku katastrofu, što uginule ribe, što ribe koja je izlazila na površinu i borila se za vazduh, odnosno ribe koja je umirala", naveo je Novokmet.

Sa kolegama odmah je alarmirao sve nadležne službe, od Policijske uprave Valjevo i Policijske uprave Mionica, preko inspektora za vodoprivredu i ekološkog inspektora iz Valjeva, kao i inspektora za ribarstvo iz Novog Sada.

Kada je reč o šteti, Novokmet kaže da je ogromna, kao i da je jedna od najvećih ekoloških katastrofa koja je pogodila reku Kolubaru.

"Po mojoj proceni kao ribolovca na ovom mestu, gde je pronađeno najviše uginule ribe, bila je sigurno tona ribe", kazao je Novokmet.

Kolubara je u svom toku od tri kilometra izgubila gotovo 90 odsto ribe koju pretežno čine skobalj, mrena, klen i som.

Pred Tužilaštvom u Valjevu započet je postupak protiv nesavesnog zagađivača.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.