Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website UZUZ: Vlast ponovo bira Zagorku Dolovac uprkos 27.000 potpisa - | K-013 Portal

UZUZ: Vlast ponovo bira Zagorku Dolovac uprkos 27.000 potpisa

zagorka dolovac, uzuz

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) saopštilo je da će republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac biti reizabrana, iako je skupljeno 27.000 potpisa građana protiv toga.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić zakazao je deveto vanredno zasedanje parlamenta, na čijem se dnevnom redu, pored ostalog, nalazi reizbor Zagorke Dolovac. Kako se ističe, izbor Dolovac uvršten je u dnevni red naredne sednice parlamenta, koja počinje iduće srede, i ocenilo da je očigledna namera da se njen izbor prošercuje tokom leta.

Navode da je ona republička javna tužiteljka već 12 godina i s novim mandatom na toj poziciji će se nalaziti 18 godina.

"Može se smatrati za jednu od najodgovornijih osoba za stanje u srpskom pravosuđu. Kriminal u fudbalskim klubovima i među navijačima, slučajevi gde se malim kaznama kažnjavaju deca bogataša koja nekažnjeno ubijaju automobilima i neverovatan stepen političke korupcije. Zagorka Dolovac imala je jednu od najsramnijih uloga i tokom reizbora u pravosuđu 2010. godine kada su njene kolege protivpravno i bez obrazloženja izbacivane na ulicu", ocenjuje UZUZ.

Udruženje navodi da vladajuća većina ima pravo da ponovo izabere Dolovac, ali time "gube bilo kakvo pravo da optužuje bilo koga za kriminal".

"Većina građana, a posebno pravnici, osećaju sramotu zbog ovakvog izbora Republičkog javnog tužioca, a naročito imajući u vidu šta je radila osoba koja se na ovu funkciju bira. Srbiji je potrebno pravosuđe koje će štiti javni interes i Ustav Republike i gde će se sudije i tužioci birati na osnovu svoga rada i uspeha na fakultetu, a ne na osnovu političke podobnosti i nepotizma", ocenilo je udruženje.

(Beta, Fonet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.