Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Već 10 dana lažni i nekvalitetni med se povlači sa tržišta - | K-013 Portal

Već 10 dana lažni i nekvalitetni med se povlači sa tržišta

povlacenje laznog meda sa trzista

Povlačenje proizvoda koji ne ispunjavaju parametre kvaliteta da bi bili med, koji se upotrebljava kao namirnica u ishrani, traje već 10 dana, navode za Tanjug iz Veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede.

"U toku službenih kontrola proizvođača i distributera meda na tržištu Srbije, utvrđeno je da med određenih proizvođača ne ispunjava zahteve kvaliteta koji su propisani Pravilnikom o kvalitetu meda i drugih proizvoda pčela", navodi se u pisanoj informaciji.

Dodaje se da takav med ne može biti korišćen kao namirnica u ishrani, već samo za kuvanje ili pečenje (pekarski med).

Povlačenje ovakvih proizvoda sa tržišta vrši se na osnovu rešenja veterinarske inspekcije. Ova inspekcija je prosledila informaciju sanitarnoj inspekciji kako bi se utvrdilo da li se takav med nalazi u objektima kolektivne ishrane.

Veterinarska inspekcija ističe da se ne radi o nebezbednom, već proizvodu koji ne ispunjava parametre kvaliteta.

"U skladu sa ovlašćenjima, biće podnete odgovarajuće prijave, a informacija o utvrđenom stanju je već prosleđena drugim nadležnim organima i inspekcijama radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti", navela je Uprava za veterinu.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović u izjavi za Tanjug kaže da se ovakva važna akcija nikad se do sada nije dogodila u Srbija, jer su istovremeno angažovani svi nadležni organi, veterinarska inspekcija, tržišna inspekcija, policija, uprava kriminalističke policije, poreska policija i sanitarna inspecija.

"Prema našim saznjanjim, veterinarska inspekcija je uzela preko 150 uzoraka meda na terenu. Po prvi put se u svim uzorcima utvrđuje autentičnost meda, to jest poreklo šećera u medu. Tako se otkrivaju i veoma vešti falsfikati, koji inače prolaze standardne analize", rekao je on.

Živadinović tvrdi da je, prema saznanjima SPOS, do sada otkriveno falsifikovanje meda od strane firme "Med Hani" iz Vučak kod Smedereva, i poljoprivrednog gazdinstva Vučenović iz Sremske Mitrovice.

"Prema našim informacijama tokom kontrola nađen je kako falsifikovani med, koji dominira, tako i pravi med koji ima poremećene faktore kvaliteta iz razloga preteranog grejanja ili čuvanja pre stavljanja u promet", rekao je on.

Živadinović je objasnio da poreklom pravi med može da se prodaje isključivo pod etiketom pekarskog meda, za kuvanje i pečenje, ali ne za konzumaciju.

"Ipak pojava takvog meda prilikom kontrole je simbolična pojava, a u 99 posto slučajeva veterinarska je otkrila falsifikovani med, u rasponu od totalnih falsifikata koji nisu videli pčelu, do medova kojima je dodata značajna količina šećera", rekao je on.

SPOS apsolutno podržava ovu akciju koja je u toku, i insistira da se završi kod svih subjekata koji plasiraju med na tržište.

"Zahvaljujemo predsednici Vlade Srbije i ministru poljoprivrede koji podržavaju akciju, jer bez njih ne bi došli do ovakvih rezultata", zaključio je Živadinović.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.