Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Veći računi za struju: Zašto građani plaćaju onima koji reke guraju u cevi? - | K-013 Portal

Veći računi za struju: Zašto građani plaćaju onima koji reke guraju u cevi?

racuni za struju, poskupljenje struje

Od 1. avgusta poskupela je naknada za obnovljive izvore električne energije, koja se preko računa za struju plaća povlašćenim proizvođačima.

Udruženja potrošača podsećaju da građani kroz tu naknadu plaćaju ogromne iznose kada se u obzir uzme 3,6 miliona električnih brojila u Srbiji, piše Nova ekonomija.

Sa druge strane, kako naglašava Radomir Ćirilović iz Udruženja za zaštitu potrošača "Prosperitet" iz Novog Sada, potrošači nemaju nikakve veze sa povlašćenim proizvođačima električne energije.

Naknada je poskupela 83 odsto, sa 0,437 dinara na 0,801 dinar po kilovat satu i to su zapravo subvencije povlašćenim proizvođačima električne energije koja se dobija iz obnovljivih izvora.
 
Ona se između ostalog plaća i vlasnicima mini-hidroelektrana (MHE) čijom izgradnjom su mnoge reke i potoci gurnuti u cev, a njihova korita uništena.
 
"Interesantno da nema subvencija za povlašćene proizvođače mleka, ali za privilegovane koji su preko noći digli mini-hidroelektrane (MHE) i uništili reke uvek ima para od potrošača", podseća Ćirilović.
 
On kaže da narod u Srbiji koji brani reke od izgradnje MHE nije ni svestan da je prethodnog meseca, već platio naknadu njihovim vlasnicima koji reke guraju u cevi kako bi pravili struju.
 
"Ja sam potrošač koji je potrošio 500 kilovat sati prošlog meseca. Do sada sam tu naknadu plaćao 218,5 dinara za 500 kilovata. Sad kad su je povećali za 83 odsto, ta stavka na prosečnom računu iznosi će oko 400 dinara", kaže predstavnik Prosperiteta.
 
Ako je, kako dodaje, potrošnja manja i mesečno iznosi 300 kilovata, to je 300, 200 dinara po svakom brojilu i predstavlja ogroman novac kada se pomnoži sa 3,6 miliona brojila koliko ih ima u Srbiji.
 
Međutim, ni tu nije kraj. Kako dodaje, stavka na računu kojom se plaća podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije na kraju izađe negde oko 10 odsto od ukupne potrošnje struje, jer se na nju dodaje akciza i porez na dodatu vrednost (PDV).
 
"Onda to nije cena od 0,801 dinara po kilovat satu", smatra sagovornik Nove ekonomije.
 
Ćirilović podseća i da tehnička vlada donosi samo odluke o povećanju cena i ocenjuje da je to "lov u mutnom", jer je pored struje poskupeo i gas.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.