Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Veselinović: Milenijum tim kupovinom Instituta „Jaroslav Černi“ obezbeđuje dozvole za svoje projekte - | K-013 Portal

Veselinović: Milenijum tim kupovinom Instituta „Jaroslav Černi“ obezbeđuje dozvole za svoje projekte

dobrica veselinovic, ne davimo beograd, institut jaroslav cerni, milenijum tim

Aktivista pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović ocenio je da je kompanija „Milenijum tim“ (Millennium Team) unapred bila vidjena kao kupac Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, jer bi time, prema njegovim rečima, lakše obezbedili dozvole za projekte u kojima ta kompanija učestvuje.

„Kao što je u ovom slučaju vodoizvorište na Makišu, eventualna gradnja na Velikom ratnom ostrvu i slično“, rekao je Veselinović novinarima ispred Ministarstva finansija.

Otvaranje ponuda, koje je preduhitrila vesti da je Milenijum tim kupac, je ocenio kao „izvrtanje procedure“.

„Ono što nas je prošlost naučila da su sve privatizacije vodile urušavanju javnog interesa i lošijoj usluzi za gradjane. Mislim, oko toga nemamo dileme. Videli smo sve šta se dešavalo prethodnih godina“, naglasio je Veselinović.

On je ocenio da se radi o prodaji „naše budućnosti i bezbednosti zemlje“ i pozvao Vladu Srbije da odustane od te privatizacije.

„U situaciji kada se suočavamo sa sve većim klimatskim promenama, sa sušama, sa poplavama, mi prodajemo jedan važan resurs“, kazao je Veselinović.

On je istakao da se taj pokret priključuje zahtevu više organizacija civilnog društva da se povuče ta privatizacija i dodao da je peticiju potpisalo više od 22.000 gradjana.

Predstavnica političke platforme „Solidarnost“ Aleksandra Lakić istakla je da se ta organizacija „oštro protivi“ privatizaciji Instituta i dodala da je prodaja „strateških instituta apsolutno neprihvatljiva“.

„Pre svega zbog ogromnog znanja koje ovaj institut ima u svom fondu, koje se tiče upravljanja vodama i koje treba i mora da se koristi u javnom interesu. Mislimo da će prepuštanjem ovog instituta u privatne ruke gradjani imati problem da im se obezbedi pijaća voda, to je problem sa kojim već dugo kuburimo, kako u Beogradu, tako i u celoj Srbiji“, rekla je Lakić.

Ona je istakla da je „bez reči“, nakon što je vest o dogovoru Milenijum tima i Instituta dogovorena pre zvaničnog otvaranja pristiglih ponuda za privatizaciju.

„Najavljeno je da će se ponude otvarati u 12 časova, mi smo došli ovde ranije i prosto ne znam šta da kažem, osim da je to jedno standardno ponašanje vlastodržaca, koje isključuje javnost, koje stvari radi na svoju ruku i koje zanemaruje svaku vrstu kritike i svaku vrstu konstruktivnog razgovora“, istakla je Lakić.

Kompanija Milenijum tim (Millennium Team) ponudila je direktorima Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ zajedničko učešće u privatizaciji, što su oni prihvatili, saznala je danas agencija Beta.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.