Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vladi lakše da digne cenu struje građanima nego da dovede EPS u red - | K-013 Portal

Vladi lakše da digne cenu struje građanima nego da dovede EPS u red

srbija, cena struje, eps

Rezonovanje resorne ministarke Zorane Mihajlović da je povećanje cena struje neophodno kako bi se Elektroprivreda Srbije stabilizovala potpuno je pogrešno, smatraju ekonomisti i sindikalci.

Kako navode sagovornici Danasa, umesto što planira da poskupljenjem dodatno optereti kućni budžet građana, Vlada bi trebalo da omogući profesionalno, a ne partijsko upravljanje preduzećem, kao i suzbijanje nepotrebnih troškova u poslovanju.

– Ove i delom naredne godine potrebno je da ulažemo u EPS, kako bismo tokom zime 2023. i 2024. godine imali dovoljno struje. Ja sam isključivo za stabilizaciju EPS, jer je to najvažnije preduzeće u državi – poručila je ministarka Mihajlović dodavši da EPS mora da otvara dva nova polja kao i da mu je potrebna oprema, te da je to "čista matematika".

– U suprotnom će biti u deficitu 40 odsto – poručila je ministarka.

Takođe, navela je da će uredbom o energetski zaštićenom kupcu biti obuhvaćeno oko 200.000 domaćinstava u Srbiji, kojima će država pomagati da plate račune nakon poskupljenja za koje se spekuliše da bi moglo da bude između 10 do 30 odsto.

Sagovornici lista pak smatraju da će novo poskupljenje biti veliki udar na standard građana, da su tvrdnje zbog čega do njega treba da dođe "na staklenim nogama" kao i da će pomoć Vlade potrošačima koji neće moći da plate struju biti simbolična.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević kaže da u obrazloženju ministarke Mihajlović zbog čega struja u Srbiji mora da poskupi nedostaju činjenice i argumenti.

– Jedini razlog zbog koga Vlada planira da poveća cenu struje je da namakne novčana sredstva za budžet Srbije. Umesto što nadležni najavljuju skok cene električne energije bilo bi potrebno prethodno sagledati da li se mogu smanjiti troškovi poslovanja EPS-a i na koji način rukovoditi preduzećem kako bi ono bilo profitabilno i efikasno. Prvo bi se time trebalo pozabaviti. Ako pak to nije dovoljno, onda se može razmišljati o korekciji cene električne energije. Ali bi taj proces morao da bude transparentan kako bi javnost bila upoznata sa svim segmentima funkcionisanja i poslovanja EPS-a, odnosno zbog čega je potrebno i da li je opravdano povlačenje određenih poteza, poput poskupljenja – navodi Bogosavljević.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović smatra da ima prostora da EPS ostvari uštede u svom poslovanju kako ne bi bilo potrebe da do poskupljenja dođe, ali da je za Vladu najjednostavnije rešenje da struja poskupi te ga nadležni zato i najavljuju.

– Lošim kadrovskim rešenjima i neprofesionalnim rukovođenjem vlast je uspela da u potpunosti upropasti Elektroprivredu Srbije. Umesto osmišljavanja strategije kako da se EPS izbavi iz teškog položaja u koji je došao, vlastima je daleko lakše da dozvole poskupljenje struje kako bi preduzeću omogućili funkcionisanje. To će da dovede do novog udara na standard stanovništva. U kriznim uslovima u kojima se nalazimo vlast ne samo da ne bi smela da povećava cenu struje već bi morala da pronađe način kako da je smanji i tako pomogne građanima – kaže Veselinović za Danas.

Prema njegovim rečima, iako ministarka Mihajlović najavljuje pomoć onima koji neće biti u stanju da plaćaju račune za struju usled niskih primanja, ona će biti mala i njom neće biti obuhvaćeni svi kojima će biti potrebna.

– Epilog će biti takav da će pomoć dobiti samo deo socijalno ugroženih građana, ali će biti reč o niskim iznosima pa će im biti nedovoljna za izmirivanje računa za struju – smatra Veselinović.

I ekonomista Milan R. Kovačević smatra da je pogrešno zalaganje Mihajlovićeve za skuplju struju.

– Stabilnost preduzeća je narušena upravo zbog lošeg rukovođenja za koje su krivi kako bivši direktor tako i Vlada Srbije i nadležno ministarstvo. Stabilnost EPS-a ne treba postizati povećanjem cena već racionalnim poslovanjem. Trebalo je voditi računa o tome da u EPS-u ima prevelik broj zaposlenih te ga smanjiti. Ništa o toga nije urađeno, EPS je u lošoj situaciji i sada se rešenje traži u poskupljenju struje. Svakako je nužno da struja poskupi kako bi EPS nastavio normalno da funkcioniše. Međutim, to poskupljenje je trebalo realizovati znatno ranije i postepeno a ne sada u kriznim uslovima kada će morati da se vodi računa da ono ne bude previše visoko kako bi potrošači mogli da plate svoje račune – zaključuje Kovačević.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.