Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vlahović: Ne očekujem recesiju u Srbiji, realan je privredni rast 1,5 do 2 odsto - | K-013 Portal

Vlahović: Ne očekujem recesiju u Srbiji, realan je privredni rast 1,5 do 2 odsto

ekonomija, srbija, recesija, inflacija

Ukoliko ove godine ne dođe do nepredviđenih okolnosti ne očekuje se da će Srbija ući u recesiju već je realno očekivati da će naša privreda ostvariti rast između 1,5 i dva odsto, izjavio je predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

On je u intervjuu za "Politiku" rekao da će pomenuti rast biti manji od rasta globalne privrede i nešto veći od očekivanog rasta evrozone, a da bi se ostvario neophodno je da nivo investicija ne bude manji od 22 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što, kako je naglasio, znači da Vlada Srbije ne bi trebalo da štedi na ekonomski produktivnim kapitalnim investicijama.

Prema njegovim rečima bilo bi dobro da državno ulaganje bude na nivou iz prethodne dve godine, odnosno sedam odsto BDP-a, a da pritom ostvarimo približno isti priliv stranih investicija od sedam procenata.

"Ostaje da se nadamo da će nedostajući deo investicija biti obezbeđen privatnim ulaganjima, koja iz godine u godinu stagniraju u portfoliju ukupnih investicija", istakao je Aleksandar Vlahović.

Na pitanje da li se ove godine može očekivati smirivanje inflacije u Srbiji odgovorio je da bi paralelno sa bitkom za investicije, napori Narodne banke Srbije i posebno Vlade Srbije trebalo da budu usmereni ka zaustavljanju inflacije te njenom prevođenju na silaznu putanju.

"Narodna banka je na vreme zaoštrila monetarnu poilitiku, ostaje da vlada vodi fiskalno odgovorniju politiku, a neke naznake govore u prilog tome", rekao je Vlahović.

Ocenio je da je sasvim opravdan strah da će strani investitori napustiti našu zemlju ako Srbija odbije plan Evropske unije (EU) za Kosovo.

"Srbija danas dve trećine svoje spoljnotrgovinske aktivnosti obavlja sa zemljama EU, a kada se tome doda i naš region, gotovo 80 odsto. U sličnom procentu u strukturi stranih investicija učestvuje EU. Drugim rečima, bilo kakvo zagovaranje drugačijem političkog i ekonomskog kursa Srbije može dovesti do nesagledivih negativnih posledica po našu zemlju i stanovništvo", istakao je on i u prilog opravdanom strahu od odlaska stranih investitora podsetio na brzinu kojom su oni lane napustili Rusiju.

Govoreći o ovogodišnjem Kopaonik biznis forumu koji će se održati od 5. do 8. marta, Vlahović je rekao da je on jubilarni 30. i da će centralna tema ovogodišnjeg "srpskog Davosa" biti " Otpornost ekonomije u neizvesnim vremenima".



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.