Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vlast u Boru podnela krivičnu prijavu protiv Ziđin-a zbog zagađenja - | K-013 Portal

Vlast u Boru podnela krivičnu prijavu protiv Ziđin-a zbog zagađenja

bor, ziđin, krivična prijava, zagađenje

Gradska uprava Bora podnela je krivičnu prijavu protiv odgovornih u kineskoj kompaniji Ziđin zbog višednevnog prekomernog zagađenja sumpord-dioksidom i drugim štetnim materijama po zdravlje stanovništva.

Kako je potvrđeno za sajt istmedia.rs u Opštinskom javnom tužilaštvu, prijavu je potpisao gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić i ona se odnosi na odgovorna lica borske topionice bakra koja posluje u sastavu Ziđin.

Merne stanice Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) već tri dana beleže prekomerno zagađenje sumpor-dioskidom (SO2) u borskom gradskom parku, a zagađenja se ponavljaju gotovo svakodnevno skoro dve godine od kada je Srbija prodala RTB Bor strateškom partneru Ziđin-u i postala suvlasnik manjinskih 37 odsto kapitala.

Zakonom dozvoljene vrednosti SO2 iznose 350 mikrograma po metru kubnom, a u ponedeljak su u više navrata tokom dana izmerene prosečne vrednosti i do 1.969 mikrograma, odnosno precizirano je da je vazduh „jako zagađen“ i da se ne preporučuje stanovništvu napuštanje stanova.

Prema javnim podacima, vazduh je na istoj lokaciji „jako zagađen“ i PM10 česticama.

Merne stanice u Boru beleže prosečno zagađenje na svakih sat vremena, ali su trenutni pikovi zagađenja, prema proceni, mnogo veći.

U ponedeljak oko 13 sati, u centru grada i kod Tehničkog fakulteta u Boru, kod prolaznika je oštar gas izazvao otežano disanje i suzenje očiju.

Automatske merne stanice u avgustu su u gradskom parku izmerile prekomerno zagađenje 18 dana, a najveći pik zabeležen je 4. avgusta kada je u vazduhu nad gradskim parkom SO2 bio prisutan više od 3.800 mikrograma po metru kubnom, što je 11 puta više od dozvoljenog.

Republiki ekološki inspektori i Ministarstvo ekologije ne oglašavaju se po tom pitanju, kako ocenjuju i vlast i opozicija, „ekološkog zločina nad stanovništvom“.

Predstavnici Ziđin najavili su tokom predizborne kampanje u junu, u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić i ministra rudartsva i enegretike Aleksandra Antića, da će od juna sprečiti izbacivanje štetnih gasova u vazduh, dok se nakon izbora ispuštanje štetnih materija u Boru nastavilo.

Prijava zbog zagađenja podneta je uoči ekološkog protesta koji su za subotu, 19. septembar najavile organizacije pozivajući sugrađane da dođu na taj skup putem društvenih mreža i nakon spremnosti gradske vlasti da se suoči sa zagađivačem.

Na društvenim mrežama objavljeno je da borski ugostitelji zbog prekomernog zagađenja neće raditi na dan protesta od 10 do 12 sati.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.