Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vrtići počinju da rade od 11. maja - | K-013 Portal

Vrtići počinju da rade od 11. maja

Vrtići u Srbiji počinju sa radom 11. maja, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete. Odluka je doneta na današnjoj zajedničkoj sednici u Vladi Srbije kojoj su prisustvovali predstavnici države, sindikata i lekari.

Predsednica Odbora za predškolsku delatnost sindikata "Nezavisnost" Suzana Lazarević, koja je bila na današnjem sastanku kaže da će svi protokoli biti jasno definisani na narednom sastanku koji je zakazan za četvrtak.

"Vrtići počinju sa radom 11. maja, s tim što ćemo pokušati da jaslene grupe dece krenu kasnije. Danas na sastanku smo dogovarali mere i protokole i direktori će dobiti jasna uputstva po kojima će morati da se radi. Sve će precizno biti definisano u četvrtak", navela je ona.

Kako će izlgedati povratak

Popuštanje mera i povratak na posao, roditeljima je doneo glavobolju više - ne mogu da se oslone na bake i deke u čuvanju dece, jer su stariji posebno ugrožena kategorija, pa im je informacija o radu vrtića jako važna.

Epidemiolozi su izneli jasan stav da nisu za otvaranje predškolskih ustanova pre 1. juna, jer su kolektivi pogodno mesto za širenje virusa.

I zaposleni u vrtićima traže od nadležnih da jasno definišu obavezujuće mere i procedure kojih će se pridržavati kada se vrtići otvore.

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije u pismu Ministru prosvete tražio je da im se razjasni da li se vrtići otvaraju za svu decu ili samo za one kojima se roditelji vraćaju na posao i ko će praviti listu proriteta.

Vaspitači su tražili i jasne smernice koliko dece može biti prisutno za rad u malim grupama, da li će i za decu biti obavezno nošenje maski, kako će na to oni reagovati...

Dilema je i kako održati socijalnu distancu među decom , koliko puta dezinfikovati prostore i materijale, da li će im biti obezbeđeno dovoljno sredstava za dezinfekciju...



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.