Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vujović: Životna sredina među prioritetima Vlade Srbije - | K-013 Portal

Vujović: Životna sredina među prioritetima Vlade Srbije

irena vujovic, ministarka zastite zivotne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas u Skupštini Srbije da je Zakon o klimatskim pojavama koji poslanici razmatraju, "znak da je Srbija prepoznala važnost prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove i uspostavljenja sistema za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte".

"Ovim zakonom potvrđujemo da su pitanja iz oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena konačno dobila zasluženo mesto u Vladi Srbije i da se nalazi visoko na lestvici prioriteta. Ujedno pokazujemo da je Srbija snažno opredeljena da svoj budući privredni rast bazira na inovacijama, zelenoj energiji i otvaranju novih, zelenih radnih mesta", rekla je ministarka.

Istakla je da će Srbija među prvima na Balkanu imati zakon o klimatskim promenama i, obrazlažući predlog tog zakona, navela da je Srbija jedan od najugorženijih regiona u svetu gde su klimatske promene najizraženije i klima se menja već decenijama.

"Ekstremni klimatski događaji poput poplava, suša, šumskih požara i toplotnih talasa su sve intenzivniji, a štete koje su u Srbiji izazvale elementarne nepogode od 2000. godine procenjuju se na oko sedam milijardi evra", navela je Vujović.

Dodala je da su najteže pogođeni sektori zdravstvo, poljoprivreda, šumarstvo i vodoprivreda.

Ministarka je navela da se predloženim zakonom "propisuje izrada važnih strateških dokumenata" u roku od dve godine.

Među njima su Strategija niskougljeničnog razvoja, Akcioni plan za sprovođenje strategije i Program prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove.

Vujović je pozvala poslanike da podrže Zakon o klimatskim promenama jer će doprineti uspostavljanju sistema za ograničenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i povećati otpornost društva na negativne efekte klimatskih promena.

Poslanici su u nastavku sednice najavili podršku predlogu zakona, o kojem se glasanje očekuje ove nedelje.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.