Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Vuletić: Platiće Bugarska gas iz Balkanskog toka jer nema od koga drugog da ga nabavi - | K-013 Portal

Vuletić: Platiće Bugarska gas iz Balkanskog toka jer nema od koga drugog da ga nabavi

bugarska, gas, balkanski tok

Predsednik Skupštine Udruženja za gas u Srbiji Vojislav Vuletić rekao je danas da će Bugarska, koja je odbila da rubljom plati ruski gas koji se doprema Balkanskim gasovodom, a koji istovremeno snabdeva i Srbiju, ipak platiti taj energent.

„Platiće Bugarska gas u rubljama kako zahteva ruska kompanija Gasprom jer nema drugog načina da obezbedi gas“, rekao je Vuletić za Betu povodom odluke Gasproma da ukine isporuku gasa Bugarskoj jer nije do juče platila dug u rubljama.

Ruska državna gasna kompanija Gasprom potvrdila je danas da je obavestila Bugarsku i Poljsku da obustavlja isporuku gasa pošto ga nisu platile u ruskim rubljama i da će svako uzimanje gasa namenjenog trećim zemljama rezultirati smanjenjem količina u trazitu.

Vuletić je rekao da je tehnički moguće ukinuti gas samo Bugarskoj, a ne i drugim zemljama koje se snabdevaju tim tranzitnim gasovodom kao Srbija i Mađarska, jer poseban cevovod snabdeva tu zemlju.

„To su ‘naduvane’ političke priče da Bugarska neće da plati gas. Platiće ga jer nema gde na rugom mestu da ga nabavi“, rekao je Vuletić.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije  Zorana Mihajlović rekla je danas da se „nada da Bugarska neće uzimati gas za svoje potrebe i da je u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima te zemlje“.

„Gas dobijamo preko Balkanskog toka u redovnim, dogovorenim količinama od čest miliona kubnih metara. Trošimo oko 4,6 miliona kubnih metara dnevno, što znači da imamo dovoljno za naše potrebe“, navela je Mihajlović.

Dodala je da se, bez obzira na redovno snabdevanje, „Srbija pripremala na nepredviđene situacije, odnosno prekid isporuka gasa tranzitnoj državi, koja, kao što se ranije dešavalo, može da uzima gas za svoje potrebe“.

„Ne treba zaboraviti da je Bugarska 100 odsto zavisna od ruskog gasa i nema mogućnost da nabavi gas za svoje potrebe iz drugih izvora. Nadamo se da se to neće desiti, sve vreme smo u komunikaciji s njima“, rekla je Mihajlović.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.