Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Za najjeftiniji komplet knjiga za prvi razred štednja oko četiri i po godine - | K-013 Portal

Za najjeftiniji komplet knjiga za prvi razred štednja oko četiri i po godine

komplet knjiga cena, cena udžbenika

Komplet knjiga za osnovce i srednjoškolce se kreće od 6.600 do 17.200 dinara, navodi se u istraživanju Pobune Srbije koje je objavljeno na njihovom Instagram nalogu.

Prema strukturi minimalne potrošačke korpe Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za tročlanu porodicu u 2020. godini je proračunato izdvajanje od 125,26 dinara za obrazovanje mesečno, ili 0,33 odsto od ukupnog iznosa minimalne korpe, objavilo je Udruženje Pobuna Srbije.

To bi značilo da bi za najjeftiniji komplet knjiga za prvi razred osnovne škole od 6.600 dinara porodica sa primanjem od 37.890,42 dinara, trebalo da štedi 53 meseca ,odnosno, četiri godine i pet meseci.

Apsurd je još veći ako se napomene da se ovo izdvajanje od 125,26 dinara za obrazovanje odnosi na tročlanu porodicu, iako se svakim danom priča o podsticanju nataliteta, navodi se objavi Pobune.

Kako pokazuje istraživanje, u prosečnoj potrošačkoj korpi, koja iznosi 72.887,58 dinara, mesečno izdvajanje za obrazovanje iznosi 480, 41 dinara ili 0,66 odsto. Ali ako se uzme za primer da ta porodica ima dete koje pohađa sedmi razred i treba da izdvoji 17.200 dinara za paket knjiga, štednja bi trajala 36 meseci, odnosno, tri godine.

Kako ističu, ukoliko gledamo minimalnu potrošačku korpu i predviđeno mesečno izdvajanje za obrazovanje od 125,26 dinara, po njoj bi za komplet knjiga za sedmi razred ili za srednjoškolca od 17.200 dinara trebalo štedeti 138 meseci ili 11 godina i šest meseci.

Ističe se i da su svi ovi troškovi znatno veći jer ne podrazumevaju troškove školskog pribora i zaštitnih maski koje su obavezne zbog epidemije COVID19.

Ako se pogleda matematički, onda je odškolovati dete u Srbiji nemoguće, ali tada na scenu stupa ono u čemu smo vekovima najbolji, a to je odricanje.

„Odričemo se nove obuće, odeće, odlaska kod zubara, grejanja u dečijim sobama, putovanja, ručka sa prijateljima i td… Tako su se odricali vaši roditelji, tako se odričete i vi…A da li to isto odricanje želite svom detetu?“, navodi se u objavi na Instagram profilu ovog udruženja.

(Danas)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.