Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zagorka Dolovac podnela prijavu za treći mandat, za sada jedini kandidat - | K-013 Portal

Zagorka Dolovac podnela prijavu za treći mandat, za sada jedini kandidat

zagorka dolovac, drzavni javni tuzilac

Rok za prijavu kandidata za Republičkog javnog tužioca istekao je danas, a prema saznanjima Tanjuga, kandidaturu je podnela samo aktuelna državna tužiteljka Zagorka Dolovac.

S obzirom da postoji mogućnost da kandidati svoje prijave Državnom veću tužilaca (DVT) podnesu u roku i poštom, konačni broj kandidata biće poznat sledeće sedmice.

Zagorka Dolovac je na toj funkciji od 2010. godine. Drugi manadat joj ističe 31. decembra ove godine.

Republičkog javnog tužioca bira Narodna skupština na predlog Vlade, na mandat od šest godina.

Pre toga, Komisija DVT ocenjuje program kandidata za unapređenje rada tužilaca, a DVT potom listu kandidata dostavlja Vladi koja je formalni predlagač kandidata koga bira skupština na mandat od šest godina.



Kako piše nova.rs, trenutna atmosfera je takva da je gotovo izvesno da će Dolovac ponovo na čelo srpskih tužilaštava.

Podsetimo, proteklih meseci u javnosti su aktuelne brojne afere, koje potresaju i sam vrh države. I dok javnost čeka odgovore i epiloge tih slučajeva, aktuelna republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac se ne oglašava.

O tome su govorili brojni političari u Srbiji. Tako je potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP), Marinika Tepić, prijavila maja prošle godine "nestanak" republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac.

Kako nezvanično saznaje nova.rs, tužilac Stanislav Dukić takođe je podneo prijavu za republičkog javnog tužioca, međutim, od nje je naprasno odustao. Protiv Dukića je svojevremeno bio pokrenut disciplinski postupak.

(Tanjug, Nova.rs)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.