Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zaposleni na železnici najavljuju protest za 23. mart - | K-013 Portal

Zaposleni na železnici najavljuju protest za 23. mart

protest zeleznica srbije

Nezadovoljni zbog toga što iz kolektivnih ugovora železničkih preduzeća nisu izbačene odredbe zbog kojih je cena rada niža od propisane na republičkom nivou kao i zbog lošeg materijalnog položaja zaposlenih, reprezentativne sindikalne organizacije koje su odbile da potpišu kolektivni ugovor u utorak 23. marta organizovaće protest u Beogradu.

– Početak protesta će biti u 12 sati ispred zgrade Železnica Srbije. U slučaju da nadležni to odobre, nakon skupa ispred sedišta preduzeća prošetaćemo se do Vlade Srbije kako bi smo i tamo izrazili naše nezadovoljstvo. Planirano je da na skupu učestvuje 500 ljudi koliko je i dozvoljeno aktuelnim merama zbog epidemije korona virusa. U slučaju da se dozvoljeni broj učesnika na okupljanju smanji, mi ćemo to poštovati kao i sve tražene epidemiološke mere na samom skupu – kaže za Danas Zoran Vučković, predsednik Sindikata železničkog saobraćaja Srbije „Nezavisnost“.

Prema njegovim rečima, sindikati u protestu će u sredu, 17. marta, organizovati konferenciju za medije na kojoj će obavestiti javnost o razlozima svog okupljanja kao i o daljim potezima. Protest ispred sedišta Železnica Srbije organizovaće Savez sindikata železničara Srbije, Nezavisni sindikat železničara Srbije, Sindikat železničkog saobraćaja Srbije „Nezavisnost“, Sindikat „Srbija Kargo“ i Regionalno-granski sindikat železnice Srbije.

Podsećanja radi, ti sindikati su krajem februara najavili mogućnost održavanja protesta, štrajkova upozorenja i generalnog štrajka, te su i formirali Glavni štrajkački odbor koji koordinira sve protestne aktivnosti. Oni insistiraju na poštovanju zakonskog nivoa cene radnog časa od 183,93 dinara, koji mora biti ugrađen u Kolektivni ugovor zaposlenih u železničkim društvima. Sindikalci koji najavljuju štrajk ističu da su zarade velikog broja zaposlenih, čak oko 50 odsto njih, ispod iznosa minimalnih zarada koji je propisan na Socijalno-ekonomskom savetu.

(Danas)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.