Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zaštitnik građana: Mi smo jedina nezavisna institucija koja nema mogućnost prisile - | K-013 Portal
zastitnik gradjana, zoran pasalic

Zaštitnik građana: Mi smo jedina nezavisna institucija koja nema mogućnost prisile


Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da se broj obraćanja toj instituciji u pandemijskim uslovima značajnije povećao u odnosu na prethodni period.

"Broj obraćanja građana je 60 odsto povećan za vreme vanrednog stanja", rekao je Pašalić za RTS.

On je dodao da se građani žale da predugo čekaju na operacije, na uslove lečenja, neadekvatne postupke lekara, ali i na imovinsko-pravnu zaštitu, imovinsko-ekonomske uslove kao što su katastar legalizacija, ostvarivanja prva na penziju.

Zato je, kako kaže, Zaštitinik morao da na neki način uvede i drugačije radno vreme i drugačiji odnos, odnosno prijem i kontakt sa građanima da bi mnoge probleme koji su se pojavili rešavali."Kod ostvarivanja prava na penziju najveći problem je dugo čekanje, ono dovodi naše građane koji imaju pravo na penziju u jako lošu situaciju. Taj neki vakum između prestanka radnog odnosa i prijema prve penzije ih zaista dovodi u nezgodnu situaciju. I onda se oni obraćaju nama i onda mi u kontaktu sa PIO Fondom to rešavamo", objašnjava Pašalić.

Pandemija je, kaže, mnogo usporila sve neke redovne aktivnosti i zato se građani u krajnjoj instanci obraćaju Zaštitniku kada su nezadovoljni brzinom rešavanja njihovih problema.

Objašnjava da Institucija zaštitnika može na više načina da pomogne građanima.

"Uglavnom se mi obraćamo prvo povodom konkretnih slučajeva onima kojima treba, onima koji upravljaju tim ustanovama, uglavnom ih tada i rešavamo, a u slučajevima kada je to nemoguće onda višim instancama koje se bave ovakvim vrstama problema", navodi Pašalić.

Podseća da nema mogućnost prisile u izvršavanju njegovih preporuka.

"Mi nemamo mogućnost prisile. Mi smo praktično jedina nezavisna institucija koja ima i ustavni tretman i koja nema mogućnost prisile u smislu čak ni otvaranja postupaka, podnošenja prijava za određena nepostupanja", naveo je on.

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...