Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole Ministarstva pravde - | K-013 Portal

Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole Ministarstva pravde

Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole Ministarstva pravde

Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je danas da je, po sopstvenoj inicijativi, posle saznanja da su mediji objavili detalje presude za obljubu deteta preuzete iz saopštenja Višeg suda u Novom Sadu, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva pravde, sa zahtevom da obavi nadzor nad radom uprave tog suda.

S obzirom da postoji mogućnost da je došlo do povrede prava deteta na privatnost, zaštitnik traži da se utvrdi da li je saopštenje suda, koje su preneli mediji, bilo u skladu sa odredbom člana 58. Sudskog poslovnika i poštovanjem najboljih interesa deteta i da mu se u roku od 15 dana dostave informacije o rezultatima nadzora, sa kopijom relevantne dokumentacije.

Kako je obrazložio Pašalić, u tekstovima u medijima i na društvenim mrežama iznose se informacije iz ličnog i porodičnog života oštećenog deteta, kao i detalji u vezi sa događajima koji predstavljaju radnje krivičnog dela, a koje su, prema navodima iz njih tekstova, preuzete su iz saopštenja Višeg suda.

Pašalić je istakao da se više puta uverio da novinski članci i objave koje u javnosti mogu da izazovu trenutnu senzaciju ostavljaju teške posledice i velike traume za dete do kraja života, i zato je ponovo apelovao na sve novinare i urednike medija da prilikom objavljivanja bilo kakvih podataka o zlostavljanju dece, pa makar to bile i sudske odluke, pre svega obrate pažnju na zaštitu najboljeg interesa dece i njihove privatnosti.

(Fonet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.